Recept

Édesburgonyás fánk, kókuszos-csokis és juharszirupos-baconös ízesítéssel

A farsangi időszak a jelmezekről szól, és természetesen a fánkról, ezért úgy gondoltam, készítek egy egészségesebb verziót a fiaim egyik kedvenc édességéből. Az alapja édesburgonya és kókuszliszt, erre pedig juharszirupos-baconös és kókuszos-csokis máz került. Szerencsére az elkészítésben a fiam, Noel is segítségemre volt, így a csapatmunkának hála gyorsan elkészültek ezek az ínycsiklandó finomságok! Imádták a gyermekeim, úgyhogy az iskolai farsangra biztosan újra elkészítjük őket!

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Édesburgonyás fánk, ami megédesíti a farsangot

Hozzávalók - Fánk

  • 5 nagy tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 130 g édesburgonya püré
  • 120 ml juharszirup
  • 50 g kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk vanília kivonat , vagy vanília rúd kikapart belseje
  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g kókuszliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • ¼ tk tengeri só

Hozzávalók - Étcsokis öntet

  • 40 g étcsoki –összevágva és olvasztva
  • 1,5 tk kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk méz

Hozzávalók - Juharszirupos-baconös öntet

  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek nyers kakaóvaj – ( helyettesíthető mogyoróvajjal)
  • 2,5 tk hideg juharszirup
  • fél tk vanília kivonat, vanília rúd kikapart belseje
  • ¼ tk fahéj
  • 1 szelet bacon – ropogósra sütve, apró kockákra vágva

Elkészítés

1. Fánkkészítés – Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánksütő tepsit. Egy turmixgépben keverjük össze a tojásokat, a kókusztejet, az édesburgonyapürét( lásd, alul: megjegyzés-ben), a kókuszzsírt, a juharszirupot és a vaníliát, amíg habos lesz, kb 15 mp-ig.

2. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és turmixoljuk kb. 10 mp-ig alacsony fordulatszámon, majd még 20 mp-ig magas fordulatszámon.

3. Töltsük a tésztát a tepsibe, 2/3 részig töltve a fánk formákat. Süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson.

4. Csokiöntet: Egy alacsony falú tálba tegyük bele a hozzávalókat és keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Pihentessük a fánkokat a rácson 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15 percre, amíg megszilárdul az öntet. Kókuszreszelékkel a végén megszórhatjuk.

5. Juharszirupos – bacon-ös öntet: A kakaóvajat/mogyoróvajat gőz fölött olvasszuk meg. Amikor teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük bele a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hideg juharszirupot, vaníliát és fahéjat, majd keverjük simára . A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Helyezzük a fánkokat a rácsra és szórjuk meg bacon darabokkal. Szobahőmérsékleten pihentessük 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15-20 percre, amíg megszilárdul az öntet.

Megjegyzés

Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük. ( Én turmixgépben pürésítettem, egy kis kókusztejet hozzáadva.)

Még két süti receptért kattints a következő oldalra!

Leadfotó, fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Utazás
A többség ki akarja majd használni a húsvéti hosszú hétvégén kínálkozó jó időt, és biztosan útra fog kelni. Azonban van néhány dolog, amire figyelni kell a közlekedésben!
Lifestyle
A Vízöntő szerelmi életében drámai változások várhatók. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Lifestyle
Most elfelejtheted a monoton EDM ütemeket, amiket a fesztiválokon hallasz. Itt a selymes vokálok, és dallamok kerülnek előtérbe.