Recept

Elronthatatlan gratin recept, háromféle burgonyából

A burgonyából készült ételeket általában nagyon nehéz elrontani. Ráadásul nagyon könnyen készíthetünk ebből az alapanyagból kreatív és finom ételeket. Aki egy kis különlegességre vágyik, az próbálja ki ezt a sajtos gratint lila,-édes, valamint sima burgonya kombinálásával.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Elronthatatlan gratin háromféle burgonyából

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 dl tej
  • friss kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db édesburgonya
  • 2 db burgonya
  • 5 db lilaburgonya
  • 2-3 dl zsíros tejszín
  • 8-10 dkg vaj
  • só, bors
  • zsemlemorzsa
  • szerecsendió
  • 15 dkg gouda vagy trappista sajt

Az öntött salátához:

  • 1 fej szívsaláta
  • 5 dkg szárazkolbász
  • 5-10 dkg bacon
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek cukor

Elkészítés

1. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a burgonyákat megszabadítjuk a héjuktól és mindegyiket karikákra szeleteljük.

2. Egy tálban elkeverjük a tejszínt kevés sóval, egy kis reszelt szerecsendióval, valamint fokhagymával, friss kakukkfűvel és borssal.

3. Egy tűzálló tálat bekenünk fokhagymával és ezután vajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával. Ezt követően, körberakjuk a burgonyaszeletekkel úgy, hogy csak félig fedjék egymást, meglocsoljuk a tejszínes öntettel és addig folytatjuk a burgonyák rétegezését, amíg a tál tetejéig nem jutunk. A burgonyák tetejét megszórjuk frissen reszelt sajttal és 180 fokon aranybarnára sütjük.

4. A salátához csíkokra szeleteljük a bacont, a kolbászt pedig apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk őket. A legvégén megszórjuk egy kevés cukorral és pici fehérborecetet öntünk rá. A szívsalátát cikkekre vágjuk, és még melegen rákanalazzuk a pirított bacont és kolbászt. Ha kellő képpen kihűlt a gratinunk, felszeleteljük és ezzel a finom salátával tálaljuk. Jó étvágyat!

Palacsinta orosz módra, rizs karfiolból? Még több receptért lapozz tovább!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Lifestyle
Vannak mondatok, amelyek egy életre velünk maradnak. Főleg akkor, ha egy olyan embertől kaptuk őket, aki bölcsességével, humorával és csendes szeretetével egész gyerekkorunkat meghatározta.
Sztárok
Közel 20 év telt el a High School Musical premierje óta, de Zac Efron nevét újra felrobbantotta az internet – méghozzá egy kiszivárgott demófelvétel, amely állítólag megmutatja, hogyan énekelt...
Fashion&Beauty
Bár sokan úgy vélik, a hideg idő beköszöntével nehezebbé válik a divatos öltözködés, néhány kiegészítő óriási segítségünkre lehet, ha szeretnénk feldobni kissé téli szettjeinket.
Sztárok
Kristen Bell sokkoló őszinteséggel beszélt a hűségről, a házasságáról és arról, miért nem zavarná, ha férje, Dax Shepard más nőkkel feküdne le.
Lifestyle
Ma már szinte senki nem adja ezeket a neveket a gyermekének, ugyanakkor rengeteg családban élnek még ma is ilyen nevű nagyszülők vagy dédszülők.
Lifestyle
Szinte egész nap fülig ér ma a Halak szája - minden oka meg is lesz rá. Napi horoszkóp.