Utazás

Több évtized után ismét látogatható az ókori Görögország legcsodálatosabb királyi palotája

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – adta hírül a görög kulturális minisztérium.

Az ókori Görögország legnagyobb épületének számított

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el. Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik, köztük van az I. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is. Aigai I. e. 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa.

A palotát régészek szerint I. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatok során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával. Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól.

(MTI/travelo.hu)

A január nálunk az év egyik leghidegebb hónapja, és már alig várjuk, hogy véget érjen a borongós, téli időjárás. A világ több pontján viszont ilyenkor is meleg van és hét ágra süt a nap, sok légitársaság és utazásszervező cég kínál ilyenkor akciókat, így lehetőségünk van a télből a nyárba utazni és stílusosan indítani a 2024-et.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...