13 évesen állt először oltár elé a legendás énekesnő: több férjet is elfogyasztott, ám legnagyobb vágya sosem teljesülhetett

Joséphine Baker az első fekete szupersztár volt: az amerikai származású francia énekes- és táncosnő élete rendkívül eseménydúsan telt, ám egyetlen nagy vágya sosem teljesült be.

Bálványként imádták

Joséphine Baker 1906. június 3-án született Freda Josephine MacDonald néven Saint Louisban, egy afroamerikai mosónő és egy vándorkereskedő gyermekeként. A húszas évek Párizsában a "fekete Broadway" egyik szimbólumává vált: az emberek emlékezetében elsősorban vadember-táncával, kicsattanó életkedvével és vérmérsékletével, a dzsessz színpadra vitelével maradt meg. Korának legerotikusabb színpadi jelensége volt: ő hozta divatba a charlestont, több sanzonja sláger lett, majd a mulatók sztárjából francia nemzeti hőssé vált, aki nevének franciás kiejtéséhez is ragaszkodott. Ünnepelt sztárként mindene megvolt, amire egy nő vágyhat, egyelten álma volt csupán, ami önhibáján kívül sosem vált valóra. Részletek a galériában!

Apja az ő születése után nem sokkal eltűnt, anyja egy nála jóval fiatalabb, munkát soha nem találó fiúval kötötte össze életét. Az egyre népesebb család szó szerint nyomorgott, gyakran aludtak papírdobozokban és ritkán feküdtek le jóllakottan.
Kattints a további képekért!

Ava Gardner olyan férfiakat tudhatott magának, mint Mickey Rooney, Artie Shaw vagy éppen Frank Sinatra - bár egyikőjük sem lett végül a színésznő számára az igazi, kapcsolatai igencsak pikánsra sikeredtek, halálos ágyán pedig le is rántotta ezekről a leplet.

Leadfotó: Gaston Paris/Roger Viollet via Getty Images

Oldalak