Ne dobd ki a húsvéti maradékot! Ezt készítheted belőle
Megmaradt a húsvéti sonka, van még egy kis főtt tojás és néhány szelet kalács? Nehogy kidobd az ünnepi maradékot, inkább használd fel más, ízletes fogásokhoz. Mutatunk néhány receptet.
Zöldséges bableves
Hozzávalók:
- 20 dkg szárazbab
- 20 dkg füstölt sonka
- 2 ek. zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 paprika
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 ek. ételízesítő
- babérlevél ízlés szerint
- erős paprika ízlés szerint
- só
- bors
Elkészítés:
A babot a főzést megelőző beáztatjuk. A leveshez egy fazékban üvegesre dinszteljük a hagymát, majd levesszük a tűzről és belenyomjuk a fokhagymát és meghintjük a pirospaprikával is. Ha megkevertük a hagymás-paprikás alapot, mehet rá a bab és a sonka. Dobjuk hozzá a felkarikázott paprikát, a babérlevelet, szórjuk rá az ételízesítőt és engedjük fel vízzel. Főzzük addig, míg lassacskán megpuhul a bab, de a teljes puhulás előtt még adjuk hozzá a felkarikázott répát és a petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és főzzük addig, amíg minden zöldség puha lesz. A levest gazdagíthatjuk csipetkével is, amelyhez 1 tojásra, sóra és annyi lisztre van szükség, amennyit felvesz a tészta. A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd két ujjal csipkedjük bele a megmaradt húsvéti sonka felhasználásával készült levesünkbe.
Tejszínes sonkás tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti tészta
- 20 dkg füstölt sonka
- 2 dl főzőtejszín
- reszelt sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- vaj
Elkészítés:
Megfuttatjuk a sonkát a vajban, majd hozzányomjuk a fokhagymát és megforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a tejszínnel, és pár pillanatra – amíg rottyan néhányat – mehet vissza a tűzre. Ha kész, megszórjuk a petrezselyemzölddel, majd a sonkás mártást a bő, sós vízben megfőzött spagettitésztára halmozzuk. A tányéron összekeverve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.