Ne dobd ki a húsvéti maradékot! Ezt készítheted belőle

Megmaradt a húsvéti sonka, van még egy kis főtt tojás és néhány szelet kalács? Nehogy kidobd az ünnepi maradékot, inkább használd fel más, ízletes fogásokhoz. Mutatunk néhány receptet.

Zöldséges bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg szárazbab
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2 ek. zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 paprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 ek. ételízesítő
  • babérlevél ízlés szerint
  • erős paprika ízlés szerint
  • bors

Elkészítés:

A babot a főzést megelőző beáztatjuk. A leveshez egy fazékban üvegesre dinszteljük a hagymát, majd levesszük a tűzről és belenyomjuk a fokhagymát és meghintjük a pirospaprikával is. Ha megkevertük a hagymás-paprikás alapot, mehet rá a bab és a sonka. Dobjuk hozzá a felkarikázott paprikát, a babérlevelet, szórjuk rá az ételízesítőt és engedjük fel vízzel. Főzzük addig, míg lassacskán megpuhul a bab, de a teljes puhulás előtt még adjuk hozzá a felkarikázott répát és a petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és főzzük addig, amíg minden zöldség puha lesz. A levest gazdagíthatjuk csipetkével is, amelyhez 1 tojásra, sóra és annyi lisztre van szükség, amennyit felvesz a tészta. A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd két ujjal csipkedjük bele a megmaradt húsvéti sonka felhasználásával készült levesünkbe.

Tejszínes sonkás tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2 dl főzőtejszín
  • reszelt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • vaj

Elkészítés:

Megfuttatjuk a sonkát a vajban, majd hozzányomjuk a fokhagymát és megforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a tejszínnel, és pár pillanatra – amíg rottyan néhányat – mehet vissza a tűzre. Ha kész, megszórjuk a petrezselyemzölddel, majd a sonkás mártást a bő, sós vízben megfőzött spagettitésztára halmozzuk. A tányéron összekeverve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Még két villámgyors receptért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!