Terülj, terülj asztalkám – Íme a libanoni konyha legfinomabb fogásai

Különleges ízek és alapanyagok találkozása, könnyen elkészíthető, egészséges ételek, amelyek laktatók és ízletesek, mégsem szaladnak fel tőlük a plusz kilók – így lehetne röviden összefoglalni a csodálatos libanoni konyhát, amelynek fogásai párjukat ritkítják mindenhol a világon.

Mezze földön híres

A gasztronómia minden országban más és más, nem véletlen tehát, hogy minden helynek megvannak a sajátos vonásai az ételeket illetően – az egyik legizgalmasabb azonban minden bizonnyal a közel-keleti konyha, azon belül is a libanoni, ami egészen új szintekre emeli a változatosság fogalmát. Libanon gasztronómiájában ugyanis megannyi ízvilág felüti a fejét, konyhájára jellemző, hogy bővelkedik török és egy kis francia vonással is, ám az ország saját kultúráját meglepő módon mégis az ételek tükrözik a leginkább. A libanoni konyhában a legfontosabb a friss, minőségi, főleg helyi alapanyag, valamint a hozzávalók kombinálása, variálása olyan formában, amiről mi európaiak talán nem is gondolnánk, hogy valami isteni sülhet ki belőle, és mégis.

Ha húsokról van szó, akkor természetesen a Földközi-tenger közelsége miatt nem meglepő, hogy előszeretettel fogyasztanak tengeri herkentyűket, ezenkívül pedig baromfit – a vörös hús nem annyira népszerű, mint az előbb említettek, ám ha mégis kedvük támad hozzá, akkor a bárányt vagy a kecskét részesítik előnyben. Szinte nincs olyan étel, aminek az elkészítéséhez a helyiek ne használnának olívaolajat, citromlevet és fokhagymát, ez a három alapanyag ugyanis szerintük elengedhetetlen ahhoz, hogy valami igazán különleges kerüljön az asztalra. A fűszerekkel csakugyan szeretnek kísérletezni, de ne lepődjünk meg azon sem, ha kés és villa helyett a jellegzetes, lapos házi kenyerüket használják egy-egy étkezés során.

A legtöbb mediterrán konyhához hasonlóan a libanoni ételek színe-javát is a friss termékek adják: a zöldségek minden étkezés nélkülözhetetlen elemei, ezeket pedig az emberek többsége aznap vásárolja vagy gyűjti be, amikor fel is használja. Éppen ezért szinte mindenki a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választja, utóbbiakat pedig gyakran felhasználják sós ételek elkészítéséhez is, valamint felszolgálnak egy keveset minden étkezés végén, még a tényleges desszert előtt. Fűszerezés szempontjából az őrölt chili, a kömény és a sáfrány hihetetlenül népszerű, csakúgy mint a menta, a szezámmag vagy a koriander.

Az ízesítésen és az étel elkészítésén kívül a libanoni ételek tálalásának is külön művészete van: egy főétel is általában több részből áll, gyakran három vagy négy kisebb fogásból, amelyek európai szemmel nézve inkább hasonlítanak előételhez. A török fennhatóság miatt talán nem meglepő, hogy desszertként gyakran kerül az asztalra baklava vagy házi joghurt, a francia megszállás pedig a croissant-imádatot hozta magával. A libanoniak azonban bőven büszkélkedhetnek saját, csak az országukra jellemző fogásokkal is – galériánkat átlapozva megismerheted a legnépszerűbbeket, és megtudhatod azt is, hogyan készülnek ezek az ínycsiklandozó csodák, amiket te is könnyen elkészíthetsz otthon.

Mezze A mezze a Közel-Kelet előétele: azokat az apró kis fogásokat nevezik mezzének, amelyek célja, hogy étvágyat csináljanak a főétkezés előtt. A libanoni mezzék sajátossága, hogy annyira bőséges és tápláló, hogy ezek a fogások akár főételként is megállják a helyüket. Létezik meleg és hideg mezze, a főszerepben azonban szinte mindkét variácóban a csicseriborsó, az olajbogyó, a joghurt, különféle sajtok és a padlizsán van, valamint ide sorolhatók még az olyan mártogatósok is, mint a hummusz, de a különböző saláták (bulgur, zöldség) is helyet kaphatnak a lepénykenyerek mellett
Kattints a további képekért!

A polenta vagy másnéven puliszka egy kukoricadarából készült étel, aminek hagyományos verzióját őseink előszeretettel fogyasztották magas tápértéke miatt önmagában vagy köretként. Ma már számos elkészítési módját ismerhetjük: vannak, akik a klasszikus, sós verziót részesítik előnyben, míg mások szívesen kísérleteznek az édes változattal is. A legjobb azonban az, hogy bármilyen receptet is kövessünk, a polenta percek alatt elkészül, így tökéletes ebédre vagy vacsorára is.

Leadfotó: 123rf, Fotó: Femcafe

Oldalak