Szakértők jelezték: ezekre kell figyelnünk sonka és tojás vásárlásánál

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A két legnépszerűbb termék a húsvéti asztalon

A sonka és a tojás előkelő helyet foglalnak el a húsvéti ünnepi asztalon, de nem mindegy, hogy ezekből az alapanyagokból milyet vásárolunk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, mire kell figyelnünk a beszerzéskor. A sonkák között megkülönböztetünk nyers, hőkezelt és formában vagy bélben hőkezelt verziókat. Ezek mellett külön kategóriát képez a parasztsonka. A termékek minőségét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Vásárláskor érdemes odafigyelni a jelölésre, hiszen ez egyértelműen megmutatja, milyen típusú és minőségű áruval van dolgunk. A NÉBIH kiemeli továbbá, hogy a címkéken a nyers sonkáknál a "nyers sonka", a hőkezelt változatok esetében pedig a "főtt" vagy "füstölt" megnevezéseket olvashatjuk.

Pácolás, lejárati dátum

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hagyományos- vagy gyorspácolással készült-e a sonka, valamint, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" felirat szerepel-e. Utóbbi esetben közvetlenül juttatják az aromát a termékbe. Azoknak, akik a tradicionális ízélményt keresik, nem javasolja a NÉBIH a második verziót. A lejárati időn túl azt sem árt ellenőriznünk, hogy a húskészítmény ne legyen túl kemény vagy beszáradt, illetve ne engedjen levet sem (nyomás nélkül). Lehetőleg csak megbízható, legális helyről vásároljunk.

Lapozz és olvasd el, milyen előírások, tanácsok vonatkoznak a tojásokra!

Fotó: Mamaofmanyblessings.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!