Ez is diétás! Ropogós karfiollepény lángos helyett
Ha szereted a karfiolt, a következő receptet feltétlenül ki kell próbálnod! Sztárszerzőnk, a PaleoVital blog szerkesztője ezúttal egy ropogós, diétás finomságot ajánl a figyelmünkbe.
A karfiol használatára kizárólag azért szánom rá magamat elég nehezen, mert karfiolt csak tiszta forrásból szeretek használni. Amennyiben a vegyszer még nem bomlik le a karfiolból, akkor igen csak komoly rosszulléteket okozhat. Eddig még soha nem készítettem karfiol lepényt, bár már sokat hallottam róla. A magam módján, a Dr. Fung ajánlásnak megfelelően készítettem el úgy, hogy nem nagy mennyiségben a ketogén diétámba is beilleszthető legyen.
Hozzávalók:
Tépérték
A karfiol glükoz tartalma: 0,94, fruktóz tartalma: 0,97. 10 dkg karfiol 29 ccal, szénhidrát (ch) tartalma 3,9.
- 1-1,5 kg karfiol rózsa
- 3 db tojás
- Só, bors, fokhagyma – pépesítve vagy granulátum
- 5 dkg sajt – pl. kemény sajtok, de lehet a sajtok esetében engedményt is tenni, így én zsíros füstölt sajtot használtam
- Zsiradék a sütéshez
- Snidling, madársaláta stb.
Elkészítés:
A karfiolt alapos mosás után szedjük rózsáira, majd a karfiolrózsákat reszeljük le. Kézi reszelővel reszeltem, így igen apró szemcsés lett, de a reszelés természetesen géppel is elvégezhető. A reszelt karfiolt besózzuk 2 lapos ek.-nyi sóval és fél órát hagyjuk állni. Abban reménykedtem, hogy a karfiol levet fog ereszteni, de ez nem igazán következett be. Ettől függetlenül jót tett az állagának a sóban való állás, mert puhult. A reszelt sajtot keverjük el a karfiol morzsával. A karfiol masszához üssünk hozzá 3 db tojás, ízlés szerint borsozzuk, fokhagymázzuk a keveréket.
Kerámia sütőbe két ek. zsírt felhevítünk (viszonylag sok!) és a már forró zsírba nem több, mint lapos evőkanálnyi masszát rakunk és szétlapítva mindkét oldalát megsütjük. A lapáttal tányérra helyezett lepényeket snidlinggel, madársalátával, illetve ízlés szerint pl. rukkolával, petrezselyemmel, koriander levelekkel stb. tálaljuk.