Krémes olasz sütemény babapiskótával

Ha szereted a könnyed, krémes édességeket, akkor jó helyen jársz: vendégszerzőnk, a PaleoVital blog szerkesztője egy ellenállhatatlan olasz desszert receptjét osztja most meg velünk.

Zabaglione babapiskótával és málnapürével

A személyes ismeretség rengeteget jelent. A napokban megismerkedtem Dallával, és örömmel tettem ígéretet arra, hogy az ő blogjáról is megosztok veletek recepteket. A Dalla cucina per te blognak van egy paleos “fejezete” – közel 300 recepttel. Lássuk akkor azt a receptet, amit most elsőre kiválasztottam nektek.

A receptben találtok babapiskóta receptet is, amit ha van formátok, akkor megsüthetitek otthon. Sajnos eddig még Magyarországon nem találtam ilyen formát. Csak babapiskóta kiszúróm van, amit kizárólag gyúrt tésztához lehet használni. …, szerintem gond egy szál se, mert kocka formában megsütött piskótát is tehetünk a krémbe.

Babapiskóta

(Savoiardi) {cukor- és lisztmentesen, hagyományos recept}

Hozzávalók

  • 3 db tojás
  • 1 ek cukor(pótló), lehet több is
  • 1 tk kókuszvirágcukor (elmaradhat)
  • 1 ek (12 g) kókuszliszt
  • 1 enyhén púpozott ek (15 g) tápiókakeményítő
  • 2 ek mandula, őrölt
  • 1 mk kezeletlen citrom reszelt héja (most készen vett, bio)
  • 2 ek vaj / kókuszzsír, olvasztva

Elkészítés

1. A sütőt alsó-felső állásban felkapcsolom 180 °C-ra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek vagy enyhén, papírtörlővel kizsírozok egy eclair-sütőformát. (Most Städter eclair-babapiskóta sütőformát használtam.)

2. Egy tálkában összekeverem a mandulát, a kókuszlisztet és a keményítőt.

3. A vajat/kókuszzsírt egy pici tálkában megolvasztom.

4. A tojásokat egy magasfalú keverőedénybe teszem.

5. Hozzáadom a cukrokat és a citromhéjat és magas fokon kézi robotgéppel addig verem, míg fehér habot nem kapok és a hab a többszörösére nem, de ne legyen még teljesen kemény.

6. Az olvasztott vajat hozzákeverem a habhoz.

7. A mandulás keveréket fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojáshabhoz. 8. Egy evőkanállal megtöltöm a sütőforma mélyedéseit, betolom a sütőbe és kb. 15-17 percig sütöm. Akkor jó, ha már barnul a széle. Ha nincs formánk, akkor több keményítő kell bele (legalább 1 ek-nyi), és habzsákból tudjuk a masszát a tepsire nyomni. 9. Kiveszem és rácson hagyom hűlni. Ilyenkor még puha, de másnap, elölhagyva ropogós lesz.

Oldalak

Sztárok
Asta Nielsen a némafilm korszak első európai sztárjaként vonult be a történelembe; kivételes élete volt, ő maga pedig igazi jelenségként ragyogott, akiért csakis rajongani lehetett.
Utazás
A Védelmi Tanács vasárnapi ülése után magasabb szintre emelték hazánkban a terrorkészültséget - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Sztárok
A Nemzet Színésze - aki április 15-én ünnepelte 90. születésnapját - mérhetetlenül büszke két unokájára, Bencére és Enikőre.