Ne haragudj a gyermekedre, ha utálja a brokkolit - megvan rá a tudományos magyarázat

Ha a te csemetédnek is herótja van a káposztaféléktől, és nem tudod, miért, akkor most lerántjuk a leplet erről a régi rejtélyről.

A gyermekkori zöldségundor nyomában

Sok gyermekben kialakul egyfajta jól megfigyelhető averzió a brokkolival, a karfiollal és más káposztafélékkel szemben. A válogatós csemeték sokszor kellemetlen perceket okoznak a szülőknek nem múló finnyáskodásukkal, az anyukák és apukák pedig olykor-olykor elveszítik türelmüket, amikor gyermekük már ötödször-hatodszor utasítja vissza a neki felkínált falatot. Felesleges volna azonban indulatoskodni, vagy éppen makacsságáért büntetni a gyermeket. Egy friss kutatás ugyanis arra kereste - és találta meg a választ -, hogy vajon mi idézi elő a kicsiknél ezt a heveny káposztaundort. A szakemberek izgalmas tanulmányukban arra a konklúzióra jutottak, hogy olyan enzimek okolhatók a jelenségért, melyek kellemetlenné, taszítóvá teszik a zöldségfélék ízét - számolt be róla a Live Science.

Az úgynevezett cisztein-liázokat az emberi szájban élő baktériumok termelik, ezek az enzimek pedig megtalálhatók a brokkoliban, a karfiolban és a legkülönbözőbb káposztafélékben. A cisztein-liázok lebontják az S-metil-L-cisztein-szulfoxid (SMCSO) vegyületet, s így jellegzetes szagú vegyületek keletkeznek.

Korábban felnőtteken is végeztek hasonló vizsgálatokat, melyek kimutatták: az enzimek nyálmintában zajló aktivitása határozza meg, mennyi SMCSO bomlik le, ez pedig azt befolyásolja, hogy milyennek érezzük a zöldségek ízét. A szakértők azt akarták megtudni, mi a helyzet a gyermekkorúaknál, akik egyébként is sokkal érzékenyebbek a keserű vagy savanyú ízekre. A vizsgálatba 98 pár szülő 6-8 éves gyermekeit vonták be.

Fotó: 123rf

Lapozz, mutatjuk az eredményeket!

Oldalak

  • 1
  • 2