Lifestyle

A legtrendibb édesítőszer: vajon valóban biztonságos a stevia használata?

A különböző cukorpótlók már hosszú ideje óriási népszerűségnek örvendenek, a stevia pedig különösen kiemelkedik közülük. De vajon mennyire egészséges is valójában édesítőszerekkel ízesíteni?

A fogyni vágyók mentsvára

A stevia édesítőszer először 2008-ban jelent meg az amerikai piacon. Nem sokan tudják, de valójában ez egy természetes cukorpótló, a stevia ugyanis egy dél-amerikai gyógynövény, mely akár 300-szor édesebb lehet a cukornál. Ennek tudatában nem nehéz megfejteni, miért is vált a fogyni vágyók kedvenc ízesítőjévé, hiszen segítségével anélkül szabadulhatunk meg a cukortól, hogy le kellene mondanunk az édes ízről. Az viszont kérdéses, hogy vajon valóban segítheti-e a fogyást és egyáltalán egészséges alternatívája-e a stevia az ízesítésnek? Olvass tovább, hogy választ kaphass!

Miben gyökerezik a stevia édessége? A dél-amerikai növény egy bizonyos szteviol-glikozid nevű vegyületet tartalmaz, amely az édes ízért felelős. Egyre több ételben és italban találhatunk steviát az összetevők között, például különféle üdítőkben, édességekben, rágógumikban és joghurtokban is, de por formájában is beszerezhetjük a növényt, ha mi magunk szeretnénk a sütés-főzés során ízesíteni vele.
Kattints a további képekért!

A szakemberek szerint a pontos érték a napszaktól és az illető nemétől is függ, átfogó vizsgálatukban mégis próbáltak mindenkit kielégítő válaszra lelni.

Leadfotó: 123rf, forrás: thehealthy.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A sötétzöld levelű növény az egészségre gyakorolt számos pompás hatásáról közismert.
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.