A magyar fiatalok 42%-a nem beszél nyelveket - Pedig az álláskeresés sikere múlik ezen

A mai világban nagyon fontos a nyelvtudás, mégis kevés az olyan fiatal, aki meg tud szólalni valamilyen idegen nyelven. Miért nem látják be, hogy szükségük van erre a képességre, és mennyire érdekli a munkáltatókat a nyelvvizsga? Őri Júlia szakértőnk cikkét olvashatjátok.

Nyelvi adottságok, korlátok

Nagyon sok munkáltató felismerte, hogy a cégnél dolgozó kollégák tudása és szakértelme értéket jelent a cég számára, ezzel akár piaci előnyhöz juthat. Sok program segíti a megfelelő, felkészült, a szükséges kompetenciákkal rendelkező fiatal szakemberek megtalálását. Egy vagy két idegen nyelvet beszélő műszaki/közgazdasági végzettségű fiatal válogathat az álláslehetőségek között, nagyon jó eséllyel indul a szakmai karrierje.

Ám az is tömeges társadalmi probléma, hogy a magyar egyetemisták jelentős része képtelen megtanulni egy idegen nyelvet, ezért soha nem veszi át a megszerzett diplomáját. Néhány évvel ezelőtt készült egy felmérés a 25-34 éves fiatalok nyelvtudását illetően. Az eredmény drámai: 42% közülük nem beszél idegen nyelven!

Miért ilyen alacsony Magyarországon az idegen nyelvet beszélő fiatalok száma? Miért nem érzik szükségét, hogy magas szinten megtanuljanak egy idegen nyelvet, amin aztán szakirodalmat tudnak olvasni, beszélni, levelezni tudnak, tudják követni az adott terület újabb eredményeit, egyáltalán, a szakmai vérkeringés részesei lehetnek?

A szakember szemével

Rendszeresen találkozom fiatal diplomásokkal. Szerencsés esetben rendelkeznek a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával. Nagy részük kommunikációs képessége azonban messze elmarad attól a szinttől, amit a nyelvvizsga alapján feltételeznénk. A multinacionális vállalatok világában senkit nem érdekel, hogy van-e nyelvvizsgád, milyen szintű, hol szerezted, stb. Egy dolog érdekli a kiválasztással foglalkozó kollégát, beszéled-e nyelvet, vagy nem? Lehet veled kommunikálni, ki tudod fejezni magad, érted-e amit tőled kérdeznek, stb.?

Mindig sajnálom, amikor szakmailag felkészült, fiatal kollégák esnek ki a rostán a nyelvtudás hiánya miatt. Mintha nem értenék az idők szavát, hogy manapság nyelvtudás nélkül alig marad lehetőség szakmai karriert építeni. Saját magadat zárod be, hiába vagy jó szakember, ha nem vagy képes ezt mással megosztani. Az ellenkezőjét is látom, azzal, hogy magas szinten beszélsz egy-két idegen nyelvet (főleg angolt), olyan szakmai lehetőségeket kaphatsz, ami hosszú távra meg tudja határozni a karriered alakulását. Hihetetlenül kinyílnak a lehetőségek.

Fotók: bizlifesolutions.com, blog.talview.com

Oldalak

  • 1
  • 2