Törvényileg szabályoznák az influenszerek képszerkesztését

Egy törvényjavaslat szerint az influenszereknek jelezniük kéne, ha retusált képet töltenek fel. A brit parlament alsóháza előtt már ott van az előterjesztés, Norvégiában pedig már rég működik a dolog.

Retus csak bejelentve

Szinte nincs is olyan influenszer, aki ne módosított volna már a közösségi oldalán közzétett fotón Photoshoppal, FaceAppel vagy bármely más képszerkesztő programmal. Ezzel önmagában nincs is semmi baj, végül is a véleményvezéreket azért követjük, mert minőségi tartalmat gyártanak és tesznek közzé, esztétikus a feedjük, szépek a közzétett posztjaik. Nem nehéz azonban túlzásba esni a dologgal: minden bizonnyal mind láttunk már a kelleténél kicsit jobban túlzásba vitt retust, a természetesnél simább arcbőrt, vastagabb ajkakat vagy vékonyabb derekat. Azonban nem minden változtatás ennyire szemmel látható, és olyanok is vannak, akik nem olyan élesszeműek akkor, mikor el kell dönteni, hogy egy nyers vagy egy szerkesztett képet látnak valakiről. Mindaz pedig, amit a közösségi médiában látunk, hatással van ránk, akár a saját testképünket is befolyásolhatja.

Éppen ezért lépett életbe nemrég egy rendelet Norvégiában, ami kimondja, hogy a közösségi médiában szereplő influenszerek kötelesek jelezni a követőik felé, ha retusált képet tesznek közzé. A Player.hu azt írja, ezt a törvényt szeretnék most lemásolni az Egyesült Királyságban is, hogy a nagyszámú követővel rendelkező profilok ne alakíthassanak ki hamis képet a fiatalabb generációk képviselőiben. Egy tanulmány szerint ugyanis a briteknél a közösségi média térnyerése óta a 17 éven aluliak körében nem kevesebb, mint 41 százalékkal nőtt a különböző testképzavarokkal kapcsolatos esetek száma.

Mind a norvég, mind a brit törvényjavaslat elsősorban a fizetett posztokra fog összpontosítani, mert ez a terület az, ahol hatóságilag a legkönnyebben közbe tudnak lépni, ha egy tartalomgyártó megpróbálja kijátszani a szabályozást. A brit parlament alsóháza előtt már ott van az előterjesztés, az arról szóló vitában több képviselő is egyetértett abban, hogy az influenszerek és a tartalomgyártók, ha pénzt keresnek az említett posztokon, akkor tisztességesen jelölniük kéne, ha a képet vagy bármilyen más tartalmat utólag manipulálták.

Modelleket megszégyenítő módon vonult végig a kifutón a két veterán hollywoodi sármőr. Ők az élő bizonyíték, hogy a hatodik X után is lehet vonzó egy férfi.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak