Fashion&Beauty

A képszerkesztő alkalmazás, amitől mindenki ugyanúgy néz ki Instagramon

Az Instagram az a platform, ahol nem kell az embernek önmagát adnia - sőt, ma már az a "normális", ha másmilyenek vagyunk a közösségi médiában, mint a valóságban. Erre a nézetre vagy szokásra a közelmúltban egy képszerkesztő alkalmazás még inkább ráerősített, és nem véletlen, hogy mostanában minden második influenszer ugyanúgy néz ki a felületen. A FemDivat új bejegyzésében a FaceApp nevezetű fotómanipulációs programról írok részletesebben, valamint a filterről, ami bárkiből hollywoodi sztárt varázsol.

FemDivat - a magyar tervezők blogja

Női magazinként a divat, mint téma mindig is rendkívül fontos volt a Femcafe.hu számára. Régóta nagy vágyunk, hogy a nemzetközi szinten is egyre népszerűbb és elismertebb magyar tervezőinket jobban megismertessük az olvasóinkkal. Ez a küldetése a FemDivatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa a hazai divatélet kiemelkedő és feltörekvő szereplőit egy valódi, őszinte, autentikus szűrőn keresztül, aminek keretében talán olyat is merünk kérdezni, amit más nem. Jövünk szombatonként, havonta háromszor. A szerző: Huszár Bianka.

Az ikonikus Hollywood filter

Nem tudom, hány évesen olvasod ezt a bejegyzést, de talán még emlékszel a MyVipes/iWiWes időszakra, a közösségi média hajnalára, amikor már minden belevaló júzer megmutatta magát a nagyvilágnak a népszerű social platformokon, de még messze nem volt senki olyan profi felhasználó, mint ma. 2021-ben ritkán látsz olyan posztot Instagramon, amelyik nincs agyonszerkesztve, valamilyen módon manipulálva vagy - és ez a kedvencem - "FaceAppolva". Aki esetleg nem ismerné utóbbi alkalmazást, annak egy rövid gyorstalpaló: a FaceApp egy, a közelmúltban széles körben elterjedt applikáció, mellyel - némi túlzással - vadonatúj (vagy csupán részben más) arcot varázsolhatsz magadnak. Ennek a programnak köszönhető, hogy mostanában minden második nő ugyanúgy néz ki Instán, hiszen a jól bevált "Hollywood" filterrel bárki olyan lehet, mintha most sminkelték volna a vörös szőnyegre - valószínűleg egyébként ilyesmi ötlet szolgálhatott alapjául.

Lábjegyzet: ebben a blogepizódban kivételesen nem a magyar tervezőkkel foglalkozom - nevezzük rendhagyó résznek -, hanem egy saját anyagot hozok, ami már régóta foglalkoztat, és amit még mindig nagyon kevesen ismernek be: agyonpresetelik, módosítják a fotóikat az influenszerek/Instagram-celebek.

Utóbbival nyilván nem igazán mondtam újat, aki egy kicsit is nyitott szemmel jár és ért a vizuálhoz látja, melyik kép hamis és melyik kevésbé az vagy teljesen igazi. Már a cikk elején szeretném leszögezni, hogy én sem akarok hazudni, nem teszem fel nyers formában a fotóimat - illetve eddig nem tettem. Valami ugyanakkor eltört bennem nemrég és rájöttem, hogy semmi hasznom nem származik abból, ha megszerkesztem a posztokat, vagy épp azon töröm magam, hogy tökéletesen egységes legyen a profilom. Persze a szépérzékem nem változott, így gondot fordítok arra, hogy továbbra is igényes tartalmak kerüljenek ki az oldalamra, hiszen az tulajdonképpen egy önkép, önmarketing, ami a munkámhoz sem utolsó plusz faktor. Viszont beismerem, nem tesz hozzá a komfortérzetemhez annyit az az adott preset vagy FaceApp filter, sőt... Amióta nem stresszelek rá ilyen - egyébként jelentéktelen - dolgokra, valahogy sokkal szebbnek látom a képeimet is, minden nagyképűség nélkül. De mellékelek ide egy eredetit és egy módosítottat, és cáfolj meg, ha szerinted nincs igazam.

Hogyan működik és mit csinál az alkalmazás

A program alapvetően szépít - felkínál különféle filtereket, melyeknek "Hollywoodos" fantázianevük is azt sugallja, hogy a szerkesztés végén úgy nézünk majd ki, mint a világsztárok. De az alkalmazás segítségével még számos részletet tudunk módosítani az eredeti fotón: hajszínt változtathatunk, fiatalíthatjuk/öregíthetjük magunkat, sőt, az arcunk különböző részeit is egyesével átalakíthatjuk (kisebb orr, vastagabb száj, nagyobb szemek).

Szerintem alapvetően nem az a baj, hogy ezt valaki használja, mert apróbb változtatásokra még azt mondom, nem okoznak nagy kárt. A probléma ott kezdődik, amikor túlzásba esnek a delikvensek, és a végén konkrétan felismerhetetlenné retusálják az arcukat. Ha belegondolsz, kár, hogy a feltűnően sima, babákéra hajazó bőr és tökéletes vonások mögött ritkán láthatjuk az eredeti külsőt, ami a legtöbb esetben egyébként is szép lenne - ez a legszomorúbb az egészben.

Szögezzük le, hogy senkit nem hibáztatok vagy hibáztatunk azért, mert kezébe veszi az alkalmazást. Álszent lennék, ha azt mondanám, hogy nem csoda ez a program, hiszen tényleg sok mindent át lehet alakítani a segítségével, aki kitalálta és megalkotta, bizonyosan egy zseni. Az is tény azonban, hogy a mai világban sajnos rengeteg az önképzavaros fiatal, mert a közösségi média arra nevel, hogy tökéletes külsővel tudsz csak érvényesülni - tisztelet a kivételeknek, akik ez ellen felveszik a kesztyűt és példát mutatnak (sok celeb is ilyen egyébként). Nem csoda, ha a 18-25 éves korosztály tagjai közül egyre többen fekszenek kés alá vagy csináltatnak meg magukon valamit, hiszen azt látják nap mint nap, hogy ezekre a nőkre vagyunk büszkék, úgy kell kinéznünk a valóságban is, ahogy a filterekkel. Ez borzalmas. Semmi hitelesség, nulla igazság és hamis képmutatás - komolyan ezt akarjuk adni a 2000-es generációknak?

Ál-arcok és ismerkedés

Nem véletlen, hogy ma az egyik legnagyobb bók, amikor egy férfi azt mondja: "úgy nézel ki élőben is, ahogy Instagramon". Sajnos a sok filter mögött gyakran a közösségi médiában látottaktól eltérő arcok mutatkoznak a valóságban. Nem egy ismerősömtől hallottam a közelmúltban, hogy elmentek egy-egy Tinder-randira, de nem ismerték meg a hölgyeket, mert teljesen másképp néztek ki, mint a fotókon.

A szép nem elég, még szebb kell

Alapvetően a FaceApp és a népszerű Hollywood filter arra hivatott, hogy a civilekből is világsztárokat kreáljon. Sok, alapjáraton is gyönyörű nő ugyanakkor szintén keményen űzi az alkalmazás használatát, és itt most olyan csajokra gondolok, akiken már nem feltétlenül kellene bármit javítani (csak hát ebben az esetben valamiért mindenkiből kijön a maximalizmusra törekvés...). A közösségi média - és ezek az applikációk - azt sulykolják belénk, hogy a szép az nem elég, még szebb kell. Ezzel párhuzamosan pedig csökken az önbizalom, a magabiztosság, a végén pedig már azokat a fotókat sem látjuk majd jónak és elfogadhatónak, amikkel az ég világon semmi probléma nincs. Ezt követi az a szint, hogy mivel a valóságban - amikor a tükörbe nézünk - nem a megmunkált arcunkat látjuk, bekopogtatunk a plasztikai sebészhez. (Abba már bele sem megyek, hogy mi történik, amikor ráfüggünk ezekre a beavatkozásokra és a végén úgy nézünk ki, mint a panoptikum-bábuk.)

Lábjegyzet: ebben a bejegyzésben én most csak nőkről szólok, de persze jó pár férfi is használja a filterezés becses tudományát.

Influenszerek és sztárok, akiknél ott van a hitelesség kulcsa a kezükben, és nem félnek használni

Ahogy az előzőekben említettem, számos olyan híresség - legyen az véleményvezér, modell vagy celeb - akad, aki felvállalja önmagát természetes valójában és ki is hangsúlyozza, hogy nem kell mindent elhinni, amit Instagramon látsz. Az alábbi fotókon a Victoria's Secret szupermodellje, Sara Sampaio, a Wonder Woman filmek színésznője, Gal Gadot és a Pretty Little Liars című sorozat sztárja, Shay Mitchell láthatók FaceApp/szerkesztett, valamint naturális változatban.

Summa summárum: értem, miért használjuk olyan sokan a FaceAppot. Nyilván szebbnek látjuk magunkat némi filterrel és retusálással, mint természetes valónkban, viszont ez az egész egy ördögi kör, a végén pedig már el is hisszük, amit hazudunk. Megtévesztünk másokat, de ami a legszomorúbb, hogy magunkat is becsapjuk. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen avatárt mutat a közösségi médiában. Őszintén, nehéz bárkit hibáztatni, aki követi a hamis képet mutató felhasználókat, hiszen még akiről azt gondolnánk, hogy autentikus a megjelenése, abban is csalódhatunk.

A lényeg szerintem az, hogy amikor látjuk a tökéletes fotókat Instán vagy Facebookon, konstatáljuk és vegyük figyelembe, hogy adott illető nagy valószínűséggel sokat dolgozott a bejegyzésen, mire megnyomta a "Megosztás" gombot. Még egyszer hangsúlyozom, nem tisztem sem nekem, sem másnak eldönteni, ki hogyan manipulálja a posztokat. Én csak azt szeretném kifejezni, hogy józan paraszti ésszel mérjük fel a hitelesség arányát a social media tartalmak esetében, és ne méregessük magunkat a hibátlannak tűnő nőkhöz, mert itt kezdődik majd az önképzavar.

Akárhogy nézzük, egy véleményvezérnek, akit követnek több tíz- vagy akár százezren Instagramon, bizony nagy felelőssége van, mert el kell döntenie, milyen példát akar mutatni a fiataloknak, akik felnéznek rá. Ha belegondolsz, rossz kijelenteni, de a közösségi platformoknak ma már óriási befolyása van a mindennapi életünkre - arra, hogyan látjuk magunkat a többiekhez képest, ez pedig szorosan összefügg a mentális egészséggel, ami pont az ember 20-as éveiben épül vagy hanyatlik a környezeti tapasztalásoktól függően. Nem azt mondom, hogy mindenki lázadjon fel és indítsunk el egy #editingstop mozgalmat. Csak legyünk résen és szűrjünk kontentet intelligensen.

Még csak 27 éves, de ma ő az egyik legnépszerűbb tervező Magyarországon, lassan pedig nemzetközi berkekben is elismertté válik. Pontosan tudja, mit akar elérni az életben, céltudatos és ambiciózus személyiségénél csupán kedvessége lehengerlőbb. A Femcafe.hu új, magyar tervezőkkel foglalkozó divatblogjának keretében Drencheva Natival, a NANA's alapítójával beszélgettem.

Fotók, leadfotó: Profimedia - RedDot, Femcafe/Huszár Bianka

Oldalak

Fashion&Beauty