Mangó, méz, kurkuma – Ezek a szuperélelmiszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A szuperélelmiszerek jelentős mennyiségű tápanyagot és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. Rendkívül kedvező élettani hatásaik mellett betegségmegelőző, illetve gyógyító hatásukról sem szabad megfeledkezni, ezért érdemes minél több ilyen étellel színesíteni az étrendünket. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: a szuperélelmiszer kifejezés inkább csak marketingfogás, hiszen nem létezik olyan étel, amelynek fogyasztása garantálja a jó egészséget. Ugyanakkor vannak élelmiszerek, amelyek tápértéke, vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő.

Melyek a szuperélelmiszerek és mitől olyan szuperek?

A sötét színű leveles zöldek, mint a kel, a spenót, a fodros kel, a saláta vagy a rukkola, bővelkednek folsavban, cinkben, kalciumban, vasban, magnéziumban, C-vitaminban és rostban is, emiítt méltán tekinthetők szuperélelmiszernek – áll a Házi Patika cikkében. A bogyós gyümölcsök magas antioxidánstartalmuk miatt illenek be a sorba. A zöld tea szintén bővelkedik antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő anyagokban, és bizonyítottan segíthet csökkenteni egyes betegségek kialakulásának esélyét.

A tojás szintén nevezhető szuperélelmiszernek, mivel magas a fehérjetartalma és két erős antioxidáns is van benne, amely védi a látást és a szem egészségét. A hüvelyesek is nagyon egészségesek, tele vannak B-vitaminnal, ásványi anyagokkal, fehérjével és rosttal, hozzájárulhatnak az egészséges testsúly, vércukorszint és vérnyomás eléréséhez, illetve szinten tartásához is.

Az olajos magok és diófélék egészséges zsiradéktartalmuk miatt férnek fel a listára, illetve azért, mert értékes növényi fehérjéket tartalmaznak. A kefir és a joghurt szintén figyelmet érdemel, mivel fermentáltak, így probiotikus hatásuk miatt segíthetnek megőrizni az emésztőrendszer egészségét.

A következő oldalon további olyan ételeket mutatunk be, amelyeket ha rendszeresen az asztalra tesszük, nagy mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy minél egészségesebb és ellenállóbb legyen a szervezetünk.

Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak