Bukhatja a védettségi igazolványát az, aki nem veszi fel a második oltását

A 12-16 évesek oltásával kapcsolatban is fontos részletek derültek ki a mai Kormányinfón.

A szülő dönt, hogy gyermeke beoltathatja-e magát

A csütörtöki Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Orbán Viktor kormányfő tartotta. A sajtótájékoztató keretében elhangzott, hogy Magyarországon engedélyezni fogják a 12-16 esztendős gyermekek oltását is. Erre kampányt nem fognak szervezni, továbbá fontos, hogy a mérlegelési jogkör, illetve a döntés a szülőket illeti. Ha ők az oltás mellett döntenek, akkor a szokott módon regisztrálhatják gyermekeiket.

A második oltását 137 ezer állampolgár nem vette fel Magyarországon. Ez voltaképpen nem érhet senkit meglepetésként, hiszen már egy jó ideje tudjuk, hogy sokan csak a védettségi igazolvány megszerzése miatt döntöttek a vakcináció mellett. Mivel a dokumentumot az első oltást követően már ki is állították számukra, így nem tartották szükségesnek, hogy a második oltásukra is elmenjenek. Ők a jövőben hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ugyanis ha lejárt a második oltásra kijelölt határidejük és nem éltek a lehetőséggel, elveszítik az első vakcináció után kiadott igazolványukat.

A Kormányinfó keretében elhangzott az is, hogy most már nem a védekezés, hanem a gazdaság újraindítása, továbbá a nemzeti gazdaság megerősítése van napirenden. Erről nemzeti konzultációt indítanak.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

  • 1
  • 2