Szlávik János szerint ilyen erősségű lehet majd a negyedik hullám

Az infektológus nemcsak a pandémia jövőbeli alakulásáról, de a 16 éven aluliak vakcinációjáról is beszélt egy tévéműsorban.

Kelleni fog a harmadik oltás

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfő reggel a TV2 reggeli műsorában szerepelt. A szakértő akkor azt mondta, biztos, hogy kelleni fog Magyarországon harmadik koronavírus-oltás. Vélekedése szerint roppant nehéz lesz elérni a várva várt hatmilliós átoltottságot hazánkban, hiszen ez Európához képest is komoly teljesítmény lenne, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy még mindig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat (igaz, sokakat csak a védettségi kártya megszerzése motivál). A mutánsok szerinte még mindig veszélyt jelentenek, hiszen bizonyos országokban - ahol ráadásul nagyjából a magyarországihoz hasonló átoltottságot sikerült produkálni - aggasztó mértékben fertőzik az oltatlanokat.

Szlávik akkor arról is beszélt, hogy a közhiedelemmel ellentétben ritkaságszámba megy, ha egy beoltott megfertőződik - ez egyébként nem az ellenanyag szintjének függvénye -, valamint leszögezte: a legtökéletesebb védettséget az adja, ha valaki átesik a koronavíruson, s ezután egyetlen oltást kap. A szakember egyúttal mindenkit óva intett attól, hogy olyan országba menjen nyaralni, ahol épp tombol a járvány. Szerinte olyan úti célt érdemes választanunk, ahol az átoltottság és a koronavírus-helyzet nagyjából megegyezik a magyarországival.

Az infektológus most az ATV Start című műsorában fejtette ki nézeteit arról, mi várható koronavírusfronton ősszel, s be lehet-e oltani a 16 évnél fiatalabb gyerekeket.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak