Egészség

Ennyi minden okozhat székrekedést - mutatjuk, hogyan kezeld

A székrekedés sokak mindennapjait nehezíti meg. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő lehet. Általánosságban elmondható, ha heti szinten legalább három alkalommal nem történik székletürítés, valamilyen székelési nehézség áll fenn.

Székrekedés lehetséges okai

A székrekedés hátterében kétféle ok állhat, az egyik a bélrenyheség, amikor a béltartalom mozgása lelassul, a másik pedig amikor a széklet távozása válik nehezítetté. Utóbbit nevezik székrekedésnek a könnyebb megkülönböztetés érdekében.

Betegségek, gyógyszerek mellékhatása

A székrekedés okai között gyakori, hogy valamilyen végbélbetegség okozza a problémát. A probléma oka lehet aranyér, végbélrepedés, vagy akár daganatos megbetegedés is. Nem csak a végbelet érintő betegségek okozhatnak székrekedést, a hasnyálmirigy, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, Chron betegség, Sclerosis multiplex, vagy a Parkinson kór is lehet felelős a kialakulásáért. Vastagbél problémák is okozhatják, de a túlzottan stresszes életvitel és a lelki problémák is okozhatják a panaszok jelentkezését.

A székrekedés gyakori mellékhatása lehet gyógyszereknek is. Vérnyomás kezelésére szolgáló, vagy savlekötő gyógyszerek, fájdalomcsillapítók is okozhatnak székelési nehézségeket. A hashajtó készítmények is okozhatnak székrekedést, ha túlzott mennyiségben és gyakorisággal alkalmazzák azokat.

Terhességi székrekedés

Terhesség idején is igen gyakran alakul ki szorulás, amelyet nagyon sok esetben aranyeres panaszok is kísérnek. A terhességi székrekedést a testben végbemenő hormonális és fizikális változások okozzák. A hormonális folyamatok hatására az emésztés megváltozik. A terhességben a méh mérete megnő, amely befolyásolja a belek helyzetét és ezek, valamint a kismedencei izmok működésére is hatással van, amely okozhatja a székelési nehézségeket. Szülés utáni szorulást és inkontinenciát sok esetben okoz szülési sérülés, amelyet érdemes szakemberrel, kismedencei specialistával kivizsgáltatni.

Helytelen életmód

A székrekedés kialakulásában az életmód is nagy szerepet játszik. A helytelen táplálkozás (élelmi rostban szegény, zsíros, fűszeres, magas szénhidrát tartalmú ételek), a nem megfelelő folyadékbevitel, a mozgásszegény, ülő életmód miatt is igen gyakran alakulnak ki székelési problémák.

Székrekedés kezelése

A székrekedés kezelése a legtöbb esetben akár házilag is megkezdhető, ha nem áll fenn huzamosabb ideje, és más panaszokat nem okoz. A legtöbb esetben elegendő az egészséges, élelmi rostban gazdag étrend bevezetése, és a napi 4-5 alkalommal történő étkezés és a folyadékbevitel biztosítása. A táplálkozás mellett napi legalább 30 perc könnyed mozgás is segít a panaszok megszüntetésében.

Az életmódbeli változtatásokon felül a könnyed székelés érdekében Dr. Bánfalvi Péter proktológus által, személyre szabottan összeállított tanácsokat is érdemes megfogadni, amelyeket a konnyitsenkonnyeden.hu oldalon bárki elérhet.

A székrekedés, a székelési nehézségek általában könnyen orvosolhatóak és csak ritkán állnak a háttérben komoly betegségek. Ha rendszeresen visszatérnek, vagy hosszabb ideig fennállnak, és nem enyhülnek, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...