Egészség

A hölgyeknél ez a probléma sajnos gyakoribb - mit tehetsz aranyér ellen?

Aranyere mindenkinek van, és fontos szerepet játszik a mindennapokban. Feladata a végbél lezárásának, valamint a bélnedv, a széklet és a gázok visszatartásának segítése. Az aranyeres panaszok mindkét nem esetében jelentkezhetnek, és hasonló panaszokat okozhatnak. Az aranyér nőknél azonban mégis gyakoribb, valamint más egészségügyi problémák is kialakulhatnak az aranyeret kiváltó okok miatt.

Aranyér kialakulása

Az aranyér panaszok megjelenésének hátterében mindkét nem esetén nagy szerepet játszik a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és az abból adódó túlsúly, a nem megfelelő székelés, valamint a hirtelen fizikai megterhelés.

Az aranyér nőknél és férfiaknál ugyanazon okokból alakulhat ki, de vannak olyan tényezők, melyek csak a gyengébbik nemet érintik.

Aranyér nőknél terhesség, hormonális változások miatt

Az aranyér nőknél sok esetben a terhesség során alakul ki. Ennek oka a terhesség során megnövekedő testsúly, mely megnöveli a hasűri nyomást és folyamatos megterhelésnek teszi ki a nőknél amúgy is anatómiailag sérülékenyebb kismedencei szakaszt. A terhesség ideje alatt, és sok esetben még utána is fennálló, túlsúly miatti fokozott nyomás az aranyereket kitágítja, és kialakulhatnak az aranyér okozta kellemetlenségek.

A hüvelyi úton történő szülés során hatalmas erőkifejtésre van szükség a gyermek világra hozásához. A szülés során fellépő hirtelen és igen intenzív erőhatás kitágíthatja az aranyeres párnákat, amelyek kialakíthatják az aranyér betegséget. A szülés közben a nem kellő körültekintéssel végzett gátmetszés, vagy a szülés közben bekövetkező egyéb traumák (gáti megnyúlás, záróizom sérülések stb.) is elősegítik az aranyerek kialakulását nőknél.

A változó korba lépő hölgyek esetében a testben ilyenkor végbemenő hormonális változások hatására a kismedencei és a záróizmok működése megfelelő odafigyelés nélkül sorvadni kezdenek, és nem képesek teljesen ellátni feladataikat. A meggyengült izomzat hatására könnyen kifordulhatnak az aranyeres párnák, és kialakulnak az aranyér okozta kellemetlenségek.

Helytelen székelési szokások

Az aranyér nőknél sok esetben a nem megfelelő székelési szokások miatt alakul ki. A hölgyekre jellemzőbb, hogy csak a nyugodt, otthoni környezetben szeretnek könnyíteni magukon. Idegen helyen, munkahelyen hiába érzik, hogy kellene, nem mennek el wc-re, inkább egész nap visszatartják. A folyamatos, hosszantartó székletvisszatartás miatt a záróizmok túlfeszülés mellett is kifáradnak, gyengülnek. A székletvisszatartás következményeként gyakran kialakul kemény széklet, szorulás, mely végbélrepedést, aranyeret és hosszú távon akár inkontinenciát is okozhat.

Aranyér kezelése nőknél

Az aranyér kezelésében minden esetben szerepet játszik a helyes életmódbeli szokások kialakítása. A rostban gazdag, egészséges élelmiszerek fogyasztása, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, testmozgás bevezetése, a helyes székelési szokások elsajátítása sok esetben meg is szüntetik a problémát.

Ha szülés közbeni sérülés, változókori hormonális változások miatt alakul ki a probléma, az életmódbeli változtatásokon felül szükséges a kismedencei, valamint a záróizmok működésének javítása rehabilitációval, Emsella-kezeléssel. Az említett izmok működése nem csak az aranyér panaszok megszüntetése, és megelőzése miatt fontos, hanem a széklet és a vizelet visszatartási képesség megőrzése érdekében is.

Meggyengült izmok erősítése, aranyér, inkontinencia megelőzése

A meggyengült kismedencei és záróizmok miatt kialakulhat vizelet- és széklet inkontinencia is, mely az aranyérnél sokkal kellemetlenebb tüneteket produkálhat. Az izmok állapotának javítása intimtornával elérhető, de vannak olyan esetek, mikor a torna önmagában nem elegendő. Célszerű ilyenkor műszeres vizsgálatot is elvégezni, amellyel megtalálható a gyengén, hibásan működő terület és megállapítható, hogy a torna elegendő-e.

Az intim tornánál jóval hatékonyabb kezelést és gyorsabb eredményt lehet elérni az EMG biofeedback tréning programjával, mely teljes mértékben személyre szabott kezelést tesz lehetővé. A műszereknek és a szakképzett, orvosokból álló kezelőknek köszönhetően mind a kivizsgálás, mind a tréning hatásfoka maximális lehet, mellyel megelőzhetőek, vagy megszüntethetőek a már kialakult panaszok. Mélyebb izmok edzésére az Emsella-kezelés is megfelelő lehet.

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A 27 esztendős divatmodell mindenkit lehengerelt a The Apprentice című film cannes-i premierjén: a világsztár átlátszó ruhában, melltartó nélkül hódított a vörös szőnyegen.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.