Egy orvos megtalálta a só egészséges változatát

A sót elsősorban azért használjuk, hogy fokozzuk vele az ételek ízét, de állítólag ez a fűszerezés is ugyanazt a hatást éri el.
Az amerikai Johnson és Wales Egyetem szakácsai már teszteket is végeztek
A só, azaz a nátrium-klorid évszázadok óta életünk elengedhetetlen része. Egyes civilizációk „fehér aranyként” tisztelték, fizetőeszközként használták, sőt, háborúk is dúltak érte. A modern társadalmakban azonban paradox módon a só egyszerre vált nélkülözhetetlenné és túlzottan jelenlévővé. Fűszerezésre, tartósításra és ízfokozásra használjuk, mégis a túlzott sóbevitel népegészségügyi kihívás lett.
A só képes kiemelni más ízeket, például édes vagy umami komponenseket. Ezzel ízletesebbé és teltebbé teszi az ételt. A magyar konyhát sem tudjuk elképzelni só illetve bors nélkül. Használhatnád a piros paprikát, de ha a pörkölt nem lenne sózva, akkor gyakorlatilag az is teljesen íztelen lenne. A só ráadásul gátolja a baktériumok szaporodását, ezért évszázadokon át nélkülözhetetlen volt ételek – főként húsok és halak – tartósításához.
A só legfőbb összetevője, a nátrium, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Ez hatással van az érfalak tónusára és a vér térfogatára – ezáltal a vérnyomásra is. A nátriumionok kulcsszerepet játszanak az ingerületátvitelben. Hiányuk izomgyengeséget, görcsöket vagy akár zavartságot is okozhat.
A nátrium létfontosságú, de csak meghatározott mennyiségben. A túl kevés is, a túl sok is komoly problémákat okozhat. Azonban egy orvos most megtalálta a só egészségesebb változatát. Mi ez konkrétan, és hogyan kellene használni, azt a galériánkban megmutatjuk!

































