Memóriazavarokat okozhat, ha ennyi ideig alszol esténként

Új kutatások eredményeit tették közzé.

Alvásidő

Az köztudott, hogy a lehető legjobb alvásidő hét-nyolc óra egy nap, ez idő alatt ugyanis szervezetünk kellőképp regenerálódik és felkészül az újabb "megpróbáltatásokra". Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a rendszeresen öt óra vagy annál kevesebb ideig tartó alvás viszont súlyos károkat okozhat egészségi állapotunkban. Árhat a memóriánk épségének, az örökös fáradtság pedig további gondokat okozhatnak.

De mi a helyzet abban az esetben, ha nem csak nyolc órát alszunk, hanem rendszeresen többet, akár kilencet vagy tizet? Vajon az is ugyanúgy káros, mintha kevesebbet aludtunk volna az ajánlott időnél? Ezt vizsgálták egy új kutatás során -írja a dailymail.

Eredmények

A vizsgálatokból kiderült: a kilenc óra alvás is lehet ugyanolyan rossz hatással a memóriára, mint az öt vagy annál kevesebb pihenési idő. Közel 400 ezer ember vett részt a kutatásban, akiket különböző alvásidő után megkértek egy memóriajáték lejátszására. A hét órát alvó emberekhez képest azok, akik kilencet aludtak, ugyanazokat a hibákat vétették, mint azok, akik sokkal kevesebb időt tölthettek pihenéssel.

Az eredmények azt igazolják, hogy a túl sok alvás ugyanúgy árthat mentális egészségünknek, mint az alvásidő hiánya. A szakértők továbbá úgy vélik, hogy azok, akik túl sokáig képesek aludni, azok nem a megfelelő minőségű pihenésben részesülnek és ez további problémákat generálhat. Dr. Victoria Garfield azonban hozzátette, hogy ez nem szent írás, csak egy nagyon szokatlan összefüggés. Albert Henry, a kutatás vezetője pedig elmondta: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a rövid vagy hosszú ideig tartó alvás összefügg a demencia kockázatával is és ezen a területen további kutatásokra van szükség, hogy kideríthessék.

Ez az egyik leggyakoribb mentális probléma.

Leadfoto és fotók: 123rf.com

Oldalak