Így függ össze a várandósság alatti émelygés a baba intelligenciájával

Új kutatási eredmények születtek.

Émelygés

A várandós nők terhességük első néhány hetében sűrűn tapasztalnak hányingert, émelygést, esetleg többször hányhatnak is a nap vagy a délelőtt folyamán. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy ez vajon összefüggésben van-e a baba várható intelligenciájával, és ha igen, akkor hogyan.

A vizsgálat során 121 nőt figyeltek meg. Az anyukák 1998 és 2003 között estek teherbe, gyermekeik pedig 3-7 éves korukban átfogó pszichológiai teszteken vettek részt. Kiderült: azok a gyerekek, akiknek édesanyjuk sűrű émelygésre panaszkodott a várandósság idején, magasabb IQ-szinttel rendelkeznek, mint azok a fiatalok, akiknek anyja ritkán vagy egyáltalán nem szenvedett ilyentől a terhesség során.

A hormonok változása, az úgynevezett HCG növekedése válthatja ki a tüneteket. Ez a hormon tulajdonságú fehérje pedig remek környezetet teremt a magzat idegrendszerének tökéletesebb fejlődéséhez.

Ezt tudván már nem is hangzik olyan szörnyűen ez az időszak, igaz? Sokan talán éppen most fogják megszeretni a várandósság alatt tapasztalt reggeli rosszulléteket.

Leadfoto és fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!