Egészség

Ez a 3 legjobb koleszterinszint csökkentő étel: ha rendszeresen fogyasztod őket, számos betegséget előzhetsz meg!

Ha szeretnéd elkerülni a súlyos, akár életveszélyes egészségügyi problémákat és a magas koleszterinszintet, mindenképp iktasd be ezeket az élelmiszereket az étrendedbe.

Pozitív hatással vannak a magas koleszterinre

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható: nagy mennyiségben fordul elő például a mellékvesében, az epében és az idegrendszerben is, de a szervezet minden sejtje előállítja, a legnagyobb mennyisége a máj. Éppen ezért a koleszterinszintből a máj működési állapotára is lehet következtetni: ha magas értékről van szó, az cukorbetegséghez, sárgasághoz, a pajzsmirigy csökkent működéséhez, vesebetegségekhez és érelmeszesedéshez is vezethet, ám a közhiedelemmel ellentétben a koleszterin bizonyos, „jó” fajtái elengedhetetlenek és nélkülözhetetlenek a jó egészségi állapot megőrzéséhez. A szervezetnek tehát a jó koleszterinre van szüksége a megfelelő működéshez, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy távol tartsuk a „rossz tesót”, ezt pedig legegyszerűbben a helyes táplálkozással és a rendszeres mozgással érhetjük el. Galériánkban összeszedtünk három olyan ételt, amik szinte zabálják a koleszterint, éppen ezért rendszeres fogyasztásukkal csökkenthetjük az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívkoszorúér-problémák, a szívroham vagy épp a szélütés.

A szterolok és sztanolok a koleszterinhez hasonló növényi vegyületek, melyek többféle gyümölcsben, diófélében, olajokban és magokban is előfordulnak, és elég belőlük már napi 1-3 gramm, hogy csökkentsék a vér koleszterinszintjét. A különböző joghurtos italokban, tejben, kenhető zsírokban szintén előfordulhatnak ezek a vegyületek, melyek gátolják a rossz koleszterinek felszívódását a vérben.
Kattints a további képekért!

Egészséged érdekében fogyaszd őket mértékkel, de ha teheted, inkább mondj le róluk teljesen, méghozzá örökké.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Nem a legjobb döntést hozta a menyasszony: interneten rendelte meg a menyasszonyi ruháját, és mondanunk sem kell, hogy eléggé pórul járt.
Sztárok
Sarolta mexikói császárné 60 évvel élte túl szeretett férjét, de sosem tudta kiheverni igazán I. Miksa halálát – gyásza odáig fajult, hogy tévképzetek kezdték uralni elméjét, így elmebeteggé...
Sztárok
A Klinika című sorozat sztárja, Sascha Hehn annak idején nők millióit bolondította magába. Az Udo doki karakterét megszemélyesítő színésznek napjainkban sem lehet oka panaszra, hiszen a hatodik X...