A szterolok és sztanolok a koleszterinhez hasonló növényi vegyületek, melyek többféle gyümölcsben, diófélében, olajokban és magokban is előfordulnak, és elég belőlük már napi 1-3 gramm, hogy csökkentsék a vér koleszterinszintjét. A különböző joghurtos italokban, tejben, kenhető zsírokban szintén előfordulhatnak ezek a vegyületek, melyek gátolják a rossz koleszterinek felszívódását a vérben.
Fotó: Pinterest
A szterolok és sztanolok a koleszterinhez hasonló növényi vegyületek, melyek többféle gyümölcsben, diófélében, olajokban és magokban is előfordulnak, és elég belőlük már napi 1-3 gramm, hogy csökkentsék a vér koleszterinszintjét. A különböző joghurtos italokban, tejben, kenhető zsírokban szintén előfordulhatnak ezek a vegyületek, melyek gátolják a rossz koleszterinek felszívódását a vérben.