Kötelező vitaminok 40 felett – Ne hidd, hogy nélkülük is egészséges maradhatsz

40 felett a szervezetünk már nem működik olyan olajozottan, mint régen, így szüksége van annyi külső segítségre, amennyit csak meg tudunk adni neki. Például vitaminok és ásványi anyagok formájában. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabbak a negyedik x után!

1. B12

Ha betöltöttük a 40. életévünket, ajánlatos gondoskodni a B12 nagy mennyiségű beviteléről, hiszen ez a vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez és az agy működésének karbantartásához. Míg a gyerekek és a fiatalok elegendő B12-höz jutnak a különböző élelmiszereken (csirke, hal, tojás, tejtermék) keresztül, 50 körül már nem szívódik fel olyan könnyen, hiszen ilyenkor kevesebb a gyomorsav, mint egyébként. B12 vitamin hiányában károsodhat a vérrendszer, illetve a gyomor-és bélrendszer is.

2. Kalcium

A kalcium hozzájárul a csontok egészségéhez, amik a kor előrehaladtával egyre törékenyebbek és gyengébbek, így beláthatjuk, hogy 40 felett kötelező a kalcium szedése. Fontos tudni, hogy ha a szervezet nem kap elég kalciumot, akkor a csontokból szerzi meg a szükséges mennyiséget, tovább gyengítve az egyébként sem virágkorát érő „szerkezetet”. Ez az ásványi anyag egyébként hozzájárul még az izmok, az idegek és a szív helyes működéséhez; 40 és 50 év között napi 1000 mg, 50 után pedig 1200 mg-ra van szükségünk belőle.

3. D-vitamin

A D-vitamin fontosságát többször is hangsúlyoztuk már, és kiemeltük, hogy hiányában Parkinson-kór és különböző daganattípusok is kialakulhatnak. 40 felett különösen fontos a pótlása, mivel segít enyhíteni a korral járó kellemetlen változásokat. Megfelelő D-vitaminszint mellett kevesebb eséllyel alakul ki cukor-és szívbetegség, szklerózis multiplex és mellrák – ezen kórok mindegyikének egyre nagyobb a kockázata a kor előrehaladtával. Az is lényeges, hogy a D-vitamin segít a kalcium felszívódásában. A javasolt napi D-vitamin-mennyiség 1000-4000 N.E. (nemzetköz egység); ez a vitamin a napfény mellett megtalálható a különféle magvakban és a halban is.

Fotó: tunies.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!