Egészség

A szomszédunk az első ország, ahol törvényileg kötelező az oltás

Európában elsőként vezették be a koronavírus elleni kötelező oltást. Az oltatlanoknak egy hónap haladékot adtak, a törvény csak nagyon kevés kivételt enged meg.

Ausztriában bevezetik a kötelező oltást

Csütörtökön döntött az osztrák parlament alsóháza arról, hogy Európában először kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltás felvételét az országban. A Nemzeti Tanács hétórás vita után fogadta el a törvényt, egyszerű többséggel: 137 igen és 33 nem szavazat érkezett – írta meg a Telex.

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni, végül az a döntés született, hogy a 14–17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásról. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók. A törvény március közepéig határoz meg türelmi időt. Eddig az időpontig minden háztartást írásban kell tájékoztatni az előírásokról. Ezután kezdik csak el ellenőrizni az állampolgárok oltottságát.

Azok a felnőttek, akik március közepe után sem lesznek beoltva, 600-tól 3600 euróig (kb. 1,2 millió forintnak megfelelő összeg) terjedő bírságot kaphatnak. A büntetés mértéke abban az esetben lesz magasabb, ha valaki a felszólítás ellenére sem megy el beoltatni magát.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter azt mondta: „Minél több embernek lesz oltása a koronavírus ellen, annál kevesebben fognak meghalni a járvány következtében.” A miniszter szerint szeretnék elérni, hogy az 5 évesnél idősebb népesség 85-90 százaléka kapjon oltást. Jelenleg ebben a körben 75 százalékos az átoltottság, a teljes lakosságra vetítve az arány 72 százalékos.

Nem túl jó hírek érkeztek a negyedik oltás hatékonyságáról az omikronnal szemben. Izraeli szakemberek úgy találják, a negyedik adag által kialakított védelmi szint valószínűleg nem elegendő az omikron okozta áttöréses fertőzések kialakulásának megelőzésére.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.