Egészség

A reggeli pacsirták boldogabbak az éjjeli baglyoknál – Ez az oka

Sokáig fennmaradsz éjjel, cserébe viszont szeretsz sokáig aludni reggel? Vagy éppen fordítva, már a tévémacit sem várod meg, inkább mihamarabb lefekszel, reggel viszont az első napsugarakkal együtt felkelsz? Talán nem is gondolnád, de az, hogy éjjeli bagyoly vagy éppen reggeli pacsirta vagy, sok mindenre hatással van, például arra is, hogy mennyire vagy hajlamos a depresszióra.

A pacsirták előnye

Vannak, akik könnyen felébrednek reggelente, és vannak, akik idegesen nyomkodják a szundi gombot az ébresztőn, amíg már lehetetlen „csak még két percre” tovább húzni a felkelést. Azokat, akik reggel jobban funkcionálnak, reggeli pacsirtáknak szokás nevezni, míg akik este tudják a maximumot nyújtani, az éjjeli baglyok táborát erősítik.

Senkinek nem kell rosszul éreznie amiatt, hogy egyik vagy másik csoportba tartozik, mert mint kiderült, nem is nagyon tehetünk róla. Tudósok bebizonyították, hogy a DNS-ünke van kódolva, hogy mikor ébredünk fel, és ez nagy hatással van a hangulatunkra és a jólétünkre is. Az Exeteri Egyetem kutatói 351 olyan genetikai variánst azonosított, amelyek hatással vannak az ébredési időre.

Szintén bebizonyították, hogy a társadalom reggel aktívabb része általában boldogabb és kevésbé hajlamos a depresszióra. Jessica O’Loughlin, a tanulmány vezetőszerzője 450 ezer középkorú ember vizsgálata után vonta le a következettést, hogy a pacsirták körében ritkábbak a kedélybetegségek – írja a The Guardian.

Cikkünk folytatódik: lapozz és tudj meg többet a témáról!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Egészség
Talán te sem gondoltad volna, de a növényi alapú tejalternatívák közül a mandulatej mögött bizony a zabtej a legnépszerűbb választás, amely az elmúlt időszakban igencsak éles vitákat váltott ki,...
Lifestyle
A tulipán virágzása elképesztő és káprázatos látvány, viszont ahhoz, hogy sokáig tartson a csoda, meg kell adni a növényeknek a megfelelő gondoskodást.
Sztárok
Balogh Levente és a kislánya között nagyon jó a kapcsolat. Ez onnan is látszik, hogy Szimi oda is tud pörkölni néha az édesapjának.