Egy igazi csodaszer - A tökmagolaj jótékony hatásai

Az olajos magvak közül az egyik kedvencünk a tökmag. Kevesen tudják, hogy a tökmagolaj mennyire egészséges. Lássuk ennek a finomságnak a jótékony hatásait.

Fogyasztás
Fontos megjegyeznünk, hogy aki az egészsége miatt szeretné a tökmagolajat fogyasztani, annak valóban a belőle készült olajra van szüksége. Szinte lehetetlen ugyanis annyi tökmagot megenni, amivel ugyanazt a hatást érnénk el, mint a hidegen sajtolt tökmagolajjal. Utóbbit bátran használhatjuk salátaöntetként, illetve vékonyan kenyérre kenve a vajat is helyettesítheti.

Telítetlen zsírsavak és Delta-7
A tökmagolaj rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így koleszterin-csökkentő hatással bír. Emellett fontos megemlítenünk, hogy javítja az agyi keringést és lassítja az érelmeszesedést. A telítetlen zsírsavakról már sokat hallottunk, viszont a Delta-7 nevű hatóanyag - amiből szintén rengeteg található a tökmagolajban – kevésbé ismert. Ez az összetevő a férfiak számára nagyon fontos, mivel a prosztataproblémák kezelésére ajánlják.

Szépséges tökmagolaj
Íme, a legnyomósabb érv, amiért a hölgyeknek is érdemes kipróbálni ezt az intenzív ízű finomságot: a tökmagolaj antioxidánsokban nagyon gazdag, és mint már számtalanszor olvashattuk, ez lassítja az öregedési folyamatokat. Nem véletlen, hogy a szépségipar egyik alapanyagáról beszélünk, hiszen a jótékony hatásokra már a kozmetikai cégek is felfigyeltek.

Vitaminbomba
Talán nem is lehet felsorolni, hogy a tökmagolaj hány féle vitamint tartalmaz. Az egyik legfontosabb az A-vitamin, mely nem csak rákmegelőző hatással bír, de a látásnak is nagyon jót tesz. Természetesen nem feledkezhetünk el a B-vitaminról sem, hiszen a koleszterinszint szabályozását és a sejthártyák védelmét köszönhetjük neki.

Ejtsünk még szót az E- és az F-vitaminról a kismamák kedvéért. Az előbbi nagyon fontos a terhesség korai szakaszában, ráadásul a gyulladásokat is meggátolja, az utóbbinak pedig a születendő gyermek idegrendszerére van jó hatással.

Oldalak