A legismertebb ősi gyógymód - az akupunktúra dióhéjban

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Ez az ősi kínai gyógymód a szervezet általános energetikai állapotának feltérképezésére és gyógyítására is kiválóan alkalmazható. Lássuk, hogyan is kell elképzelni a módszer működését.

A hagyományos kínai orvoslás olyan szelíd gyógymódokat alkalmaz, melyek káros mellékhatásoktól mentesen a test és a lélek energetikai egyensúlyának visszaállítására törekszenek. Az egyik legismertebb ősi gyógymód az akupunktúra, de a hagyományos kínai orvoslás gyakorlói alkalmaztak még gyógynövénykészítményeket, masszázst, köpölyözést is a gyógykezelésben.

Az egyik legősibb orvosi könyv, a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely az időszámításunk előtti harmadik századból származik, máig kiindulási alapként szolgál a keleti orvoslással foglalkozók számára. A könyv külön fejezetben foglalkozik az akupunktúrához szükséges eszközökkel, valamint a meridiánrendszerrel is. Hazánkban csak 1989 óta engedélyezett hivatalosan az akupunktúra gyakorlása.

A kezelés lényege, hogy a kezelőorvos tűket szúr a test meghatározott pontjaiba és különböző mozdulatokkal mozgásba hozza azokat. A kezelt akupunktúrás pontok egy úgynevezett meridiánrendszeren helyezkednek el. A meridiánokat nagyjából úgy képzeljük el, mint egy csatornarendszert, amiben kering az életenergia. A testünkben lévő szervek és a szövetek képesek átadni egymásnak ezt az energiát. Az életenergia akadálymentes áramlása biztosítja a szervek, szövetek megfelelő táplálását, azaz az egészség fenntartását.

Ha zavar keletkezik az energiaáramlásban, vagyis betegség alakul ki a szervezetben, akkor az akupunktúrás pontok (a csatornák "nyílásai") nyomásra érzékennyé válhatnak. Számos kutatás is igazolta a pontok jelenlétét, például Niboyet francia kutató 1946-ban felismerte, hogy az akupunktúrás pontok felett a bőr elektromos ellenállása kisebb. Ezen a kutatási eredményen alapszik az azóta is használt, sokféle formában kapható elektroakupunktúrás készülék, amely az egyes szervek energetikai állapotán túl a szervezet energiaeloszlását is képes észlelni és helyreállítani.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!