Akár az életedbe is kerülhet - 10 jele annak, hogy túl stresszes vagy

Az embernek annyi helyen kell megfelelnie manapság, hogy szinte lehetetlenség kizárni a stresszt a mindennapokból. Pedig az idegeskedés egy bizonyos szint után öl – és ez nem költői túlzás! Járj utána, hogy te is túl stresszes vagy-e: ha a következő 10 pont igaz rád, akkor sürgősen változtatnod kell!

1. Kimerült vagy

Aki nagyon sokat stresszel, az minden reggel olyan nyúzottan kel fel, mintha semmit sem aludt volna, és úgy érzi, semmihez sincs ereje, kedve. Ez már egy olyan foka a kimerültségnek, amit nem lehet egy-két éjszaka alatt kipihenni. A stressz sajnos igazi energiavámpír: egészen a végkimerülésig túlpörgeti a szervezetünket.

2. Nem tudsz aludni

Sokan azt hiszik, hogy elaludni a legkönnyebb, azok azonban, akik borzasztóan stresszesek, gyakran még akkor sem tudnak álomba szenderülni, amikor nagyon fáradtak. A nyugodt alvás egyik feltétele ugyanis az, hogy igyekszünk legalább néhány percre abbahagyni a problémák miatti idegeskedést. Ha nagyon régóta nem tudunk átaludni egy éjszakát, állandóan felkelünk, rémálmok kínoznak, akkor biztos, hogy nagy nyomás alatt vagyunk.

3. Állandóan betegnek érzed magad

Aki kimerült és alvászavartól szenved, előbb-utóbb betegnek is fogja érezni magát. Mivel a testünk a stressz miatt állandóan ezer fokon ég, soha nincs ideje megpihenni, következésképpen sokkal könnyebben kapjuk el a legártatlanabb vírusokat és sokkal nehezebben szabadulunk meg tőlük. Tanulmányok kimutatták, hogy a túl stresszes embereknek 30%-kal gyengül az immunrendszere azokhoz képest, akik kevésbé idegesek.

4. Szórakozott vagy

A stresszes ember nagyon szórakozott. Olyan ez az állapot, mint amikor túl sok ételt szedünk a tányérunkra: egyszerűen nem bírunk a rengeteg finomsággal. A túl sok idegeskedés megakadályozza, hogy egyszerre több dologra is figyeljünk, ráadásul rendszeresen elfelejtünk mindent. Ha már arra sem emlékszünk, hova tettük a kulcsainkat, akkor közel vagyunk a „törésponthoz”.

Fotók: brookhavenhospital.com, ahchealthenews.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!