10 tipp a szívroham megelőzésére - ezzel a diétával elkerülheted a szívproblémákat

November 15-21. a Pitvarfibrilláció tudatosság hete, ennek megfelelően 10 táplálkozási tippet mutatunk a szívritmuszavar megelőzésére és tüneteinek enyhítésére.

A 65 év felettiek 10%-át érinti ez a probléma

Élete során mindenkivel előfordul, hogy a szíve alkalmanként túl lassan, túl gyorsan vagy szabálytalanul ver, ami egyes esetekben normális lehet. A szívritmuszavar kezelésére akkor van szükség, ha panaszokat okoz. Leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, amely során a szív pitvarai szabálytalanul húzódnak össze és nincsenek szinkronban a szív kamráival. Ez figyelemfelkeltő probléma, és megfelelő kezelés hiányában vérrögképződéshez vezethet, amely az olyan szövődmények mellett, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés körülbelül ötszörösére növeli az ischaemiás stroke kockázatát.[i] Az aritmiának ez a fajtája a népesség 1-2%-át érinti, amely Magyarországon mintegy 200,000 embert jelent.[ii] Az életkor előrehaladtával azonban előfordulása egyre gyakoribb, 65 éves kor felett pedig már minden 10. ember esetében előfordul.

Fotó: 123rf.com

Mit lehet tenni ellene?

A pitvarfibrilláció kezelésére és szövődményeinek megelőzésére számos megoldás létezik. A szív normális ütemét helyreállító terápiás készítmények és műtéti beavatkozások, illetve a vérrögképződés kockázatának csökkentésére alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek mellett egyre több az étrend és a pitvarfibrilláció összefüggéseivel foglalkozó tanulmány, ami alátámasztja, hogy az okos élelmiszerválasztás hozzájárulhat a szívritmuszavar kialakulás esélyének csökkentéséhez, betegség esetén pedig a megfelelő étrend segíthet a tünetek enyhítésében. Ehhez az első lépés a kalóriabevitel szabályozása, amely alapvető fontosságú az egészséges testsúly fenntartása érdekében. Ezt követi a szívbarát táplálkozás kialakítása, amely segíthet elkerülni a szívbetegségeket, a szívrohamot és a stroke-ot, valamint a pitvarfibrilláció egyéb kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Fotó: Well30 l AF awareness week FM

Íme a 10 legfontosabb táplálkozási tipp, amely hasznos lehet az elinduláshoz:

1. Szorítsd vissza a sófogyasztást! A túl sok só hozzájárul a magas vérnyomáshoz, ami növelheti a pitvarfibrilláció, illetve a tünetek jelentkezésének kockázatát. Az ajánlott sófogyasztás naponta maximum 2300 milligramm, ami 1 teáskanálnak felel meg.
Kattints a további képekért!

A tippek mellett érdemes ötleteket kérni kezelőorvosodtól vagy vedd igénybe dietetikus segítségét a megfelelő szívbarát étrend kialakításához!

Leadfotó: 123rf.com
Forrás: Well30 l AF awareness week FM sajtóközleménye

Az inzulin felfedezésénél először kutyákon kísérleteztek.

Oldalak