Jön a koronavírus elleni vakcina, ami évtizedekig védelmet nyújthat

Egy bőrtapaszos vakcináról van szó, lényegében egy párnaszerű, apró eszközről, mely a benne elhelyezett kampókkal kapcsolódik az emberi bőrhöz. Lehet, hogy ez a találmány ad majd új lendületet a Covid-19 elleni védekezésnek?

Úton a csodafegyver?

Világszerte megrendült az emberek bizalma a koronavírus elleni védőoltásban, miután a jelenleg intenzíven terjedő delta vírusvariáns azokat is könnyűszerrel megbetegítheti, akik az elmúlt esztendőben kétszer is átestek a vakcináción. Aggodalomra azonban mégsincs ok, hiszen nemsokára jöhet a Covid-19 elleni védőoltás "bőrtapaszos" verziója, legalábbis a The Guardian arról számolt be, hogy a brit Emergex cég már meg is kezdheti a termék klinikai vizsgálatait, mivel eddigi munkálataik gyümölcsözőnek bizonyultak.

Ez a különleges "vakcina" lényegében egy kisméretű, párnára emlékeztető eszköz, mely apró, kampószerű részei révén kapcsolódik az emberi bőrhöz. Az eddigi ígéretek szerint a termék az úgynevezett T-sejteket (az immunrendszer "nehézbombázóit") használja fel arra, hogy megsemmisítse a vírus által megfertőzött sejteket.

A szakértők egy, a Nature nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva kezdték el fejleszteni a rendhagyó vakcinát. Vizsgálódásuk során kiemelt jelentőséget tulajdonítottak az úgynevezett abortív fertőzésnek, mely enyhe tünetekkel járó, rövid ideig tartó megbetegedést jelent. A szakemberek szerint a vírus ebben az esetben is bejut a szervezetbe, de a T-sejtek gyorsan elpusztítják.

Fotó: 123rf

Lapozz a további részletekért!

Oldalak

  • 1
  • 2