Recept

Glutén- és tejmentes kuglóf fügével: édes élvezet egészségesen

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!

Glutén- és tejmentes kuglóf fügével

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete. Lisztek közül ismét a gesztenyeliszt és nyílgyökérpor kombinációt használtam, eddigi tapasztalataim szerint ettől lesz a legjobb textúrája az ilyen süteményeknek. Nagyon szeretem az ilyen kuglóf szerű édességeket, mert kiváló reggelire kávé mellé. Én ezt egy közepes kuglóf formában sütöttem, de lehet bármilyenben, ha épp az nincsen otthon. Mellé pedig ajánlott valamilyen házi lekvárt fogyasztani. Mérőpoharam 2,5 dl-es.

Hozzávalók

  • 3 db M-es tojás
  • 3 ek kókuszvirág cukor
  • 1 db érett banán
  • 3 ek olvasztott kókuszzsír
  • 1/3 bögre aszalt vörösáfonya
  • 4 db nagy aszalt füge
  • 50 g magas kakaótartalmú feketecsoki
  • fél bögre mókusmogyoró
  • fél bögre gesztenyeliszt
  • 1/4 bögre nyílgyökérport
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 ek őröl fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér

Elkészítés

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

1. A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).

2. A tojásokat a kókuszvirág cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a pürésített banánt, olvasztott kókuszzsírt és alaposan összekeverjük.

3. A csokit, a fügét, a vörösáfonyát és a mogyorót felvágjuk és hozzákeverjük a masszánkhoz.

4. Végül szitán átszitálva hozzáadjuk a nyílgyökérport, gesztenyelisztet, szódabikarbónát és a fűszereket majd jól összedolgozzuk.

5. A masszánkat átöntjük egy kikent kuglóf formába és kb. 20-30 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.

Még több édes receptért kattints a következő oldalra!

Leadfotó, fotó: Miklós Glória

Oldalak

Recept
Christmas
Ahogy a decemberi fények lassan felgyúlnak a városokban, és a karácsonyi illatok átjárják az utcákat, az utazók szívét egyre inkább a világ legvarázslatosabb ünnepi úti céljai vonzzák. A Travel and...
Lifestyle
Újítást kapnak a Meta platformjai, mivel a cég végre rájött, hogy rengetegen ütköznek problémákba a használat közben.
Sztárok
A kincsvadász Fejes Tamás egy gyerekkori emléket idézett fel a TV2 műsorában.
Egészség
Sokan azért pucolják meg a gyümölcsöt vagy zöldséget, hogy elkerüljék a koszt, a vegyszermaradványokat, vagy mert egyszerűbbnek tűnik így a fogyasztás, ám nem is sejtik, hogy épp a hámozással dobják...
Lifestyle
A nyugdíjasok sok kedvezményt válthatnak be Magyarországon, de a többségük nem is tud róla.
Sztárok
A palota falai között mindig is történtek furcsa dolgok, de amikor Meghan Markle megérkezett, a feszültség szinte tapinthatóvá vált. Most Harry volt testőre mesélt arról, miért szorult ökölbe sokak...