Glutén- és tejmentes kuglóf fügével: édes élvezet egészségesen

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!

Glutén- és tejmentes kuglóf fügével

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete. Lisztek közül ismét a gesztenyeliszt és nyílgyökérpor kombinációt használtam, eddigi tapasztalataim szerint ettől lesz a legjobb textúrája az ilyen süteményeknek. Nagyon szeretem az ilyen kuglóf szerű édességeket, mert kiváló reggelire kávé mellé. Én ezt egy közepes kuglóf formában sütöttem, de lehet bármilyenben, ha épp az nincsen otthon. Mellé pedig ajánlott valamilyen házi lekvárt fogyasztani. Mérőpoharam 2,5 dl-es.

Hozzávalók

  • 3 db M-es tojás
  • 3 ek kókuszvirág cukor
  • 1 db érett banán
  • 3 ek olvasztott kókuszzsír
  • 1/3 bögre aszalt vörösáfonya
  • 4 db nagy aszalt füge
  • 50 g magas kakaótartalmú feketecsoki
  • fél bögre mókusmogyoró
  • fél bögre gesztenyeliszt
  • 1/4 bögre nyílgyökérport
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 ek őröl fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).

2. A tojásokat a kókuszvirág cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a pürésített banánt, olvasztott kókuszzsírt és alaposan összekeverjük.

3. A csokit, a fügét, a vörösáfonyát és a mogyorót felvágjuk és hozzákeverjük a masszánkhoz.

4. Végül szitán átszitálva hozzáadjuk a nyílgyökérport, gesztenyelisztet, szódabikarbónát és a fűszereket majd jól összedolgozzuk.

5. A masszánkat átöntjük egy kikent kuglóf formába és kb. 20-30 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.

Még több édes receptért kattints a következő oldalra!

Leadfotó, fotó: Miklós Glória

Oldalak

Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.