Glutén- és tejmentes: ellenállhatatlan narancstorta recept

Ez az egyik legfinomabb glutén- és tejmentes sütemény, amit valaha ettem. Szerencsére egyáltalán nem nehéz elkészíteni.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!

Glutén- és tejmentes narancstorta

Unokatestvéreimmel van egy állandó programunk, amikor tehetjük, vasárnap elmegyünk a Szimpla piacra és utána beülünk valahova reggelizni. Így tettük azon a napon is, mikor ráleltünk kedvenc kávézónkra a Dohány utcában, ott ettem ilyen narancstortát először. Már akkor elhatároztam, hogy én ezt megpróbálom leutánozni, mert ez az egyik legfinomabb glutén- és tejmentes sütemény, amit valaha ettem. Szerencsére egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak a narancsok megfőzése igényel sok időt, de azt meg ott lehet hagyni a tűzhelyen és közben mással foglalkozni. A tetejét gránátalmával díszítettem, de ez természetesen variálható bármivel ízlés szerint. Mérőpoharam 2,5 dl-es, sütőformám 26 cm átmérőjű.

Hozzávalók

  • 3 db közepes bio narancs
  • 4 db M-es tojás
  • 2 bögre mandula kb. 25-30 dkg
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 5 ek kókuszvirág cukor
  • gránátalma díszítésnek

Elkészítés

1. A narancsokat hideg vízben feltesszük főni lefedve. Forrásban lévő vízben kb. 2 órát főzzük, akkor jó, ha már a villát könnyen bele tudjuk nyomni.

2. Ha kész, ráengedünk hideg vizet, hogy lehűtsük és feldaraboljuk, az esetleges magokat és kemény részeket eltávolítjuk. Vigyázzunk mikor felvágjuk, mert ha nem hűtjük le eléggé, nagyon forró marad a belseje.

3. A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).

4. A mandulát por állagúra őröljük, a narancsokat is héjastul pépesítjük.

5. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgájukat pedig a kókuszvirág cukorral habosra verjük.

6. A sárgájához hozzákeverjük a narancspépet, mandulát, szódabikarbónát, végül pedig nagy mozdulatokkal a fehérjét.

7. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük és kb. 60 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, takarjuk le alufóliával.

8. Rácson hagyjuk kihűlni.

9. A tetejére én kentem egy kis olvasztott mézet és kókuszzsírt, abba jobban beleragadtak a gránátalma magok.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.

Még több édes receptért kattints a következő oldalra!

Leadfotó, fotó: Miklós Glória

Oldalak

Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.