Egészség

Gerincferdülésem van! Mit tehetek ellene?

A gerincferdülés, azaz „orvosi nyelven” scoliosis, a gerinc kóros oldalirányú elhajlása. Már a definíciója is ijesztően hangzik, és valóban nem szabad félvállról venni, azonban helyes megközelítéssel a helyzet nem lesz drámai. A gerincferdülés jellemzően 10 éves kortól alakul ki, és érdekes módon lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő. Általános előfordulási gyakorisága: 3-5/1000 fő, tehát nem ritka.

Volter Imola - gyógytornász-fizioterapeuta

Sportos múltam, illetve jelenem nagy szerepet játszott a pályaválasztásom során. Gyógytornászként fő érdeklődési területem a gerinc védelme, annak prevenciója és rehabilitációja, illetve az osteoporosis prevenciója felé orientálódik. Specialitásaim közé tartozik a mozgásszervi jógaterápia. Ezen felül sokat foglalkozom gerincferdülés kezelésével. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várok minden kedves érdeklődőt, aki szeretne tenni gerince és csontjai épsége érdekében, vagy megszabadulna a mindennapi mozgásszervi panaszitól! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mit is jelent pontosan a gerincferdülés?

Az egészséges gerinc szemből nézve egyenes, oldalról nézve pedig 3 görbületet láthatunk: a háton, hátrafelé egy konvex görbületet (kyphosis), a nyaki és ágyéki szakaszon pedig egy-egy előre konvex görbületet (lordosis). Gerincferdülés esetén eltérhet a görbületek normális mértéke, valamint a gerincoszlopot szemből nézve sem egyenes vonalat mutat. Ez egy progrediáló elváltozás, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával a görbület fokozódik, így nagyon fontos a korai felismerés a terápia mielőbbi megkezdése!

Miről ismerhetem fel, hogy gerincferdülésem van?

  • az egyik oldali váll vagy csípő magasabban van,
  • előrehajlásban a gerinc oldal irányban kitér egy, vagy több gerincszakaszon,
  • hát- vagy derékfájdalommal járhat,
  • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
  • csökkent fizikai aktivitás és terhelhetőség jelentkezik.

Mik lehetnek a gerincferdülés következményei? Lapozz!

Fotó: pexels.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Anne Hathaway igazán nosztalgikus hangulatba került a Neveletlen hercegnőt visszanézve, a színésznő el is érzékenyült karrierje kezdetére visszatekintve, valamint azt is elárulta, hogy az egyik...
Lifestyle
A Mars titkai folyamatosan meglepetést okoznak a kutatóknak. Most az InSight űrszonda adatai szállították a nagy leleplezést!
Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!