Így válassz iskolatáskát, hogy megóvd a gyerek hátát és gerincét

Kinek legyen igaza? A szülőnek, aki a gyerek testfejlődését tartja szem előtt, amikor iskolatáskát választanak a gyermeknek, aki szín, minta és forma alapján hozza meg a döntést. Az iskolatáska kialakítása és annak szimmetrikus viselése a legfontosabb, hiszen a gerinc megterhelése hosszabb távon jelentős mozgásszervi panaszokhoz vezethet.

Dr. Molnár Szabolcs - ortopéd traumatológus főorvos

Elhivatott vagyok a sportolók irányában, kedvenc orvosi területem a sportsérülések gyógyítása: egykor birkózó voltam, orvosként a magyar válogatott mellett is dolgozom. A Honvédkórház mellett a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várom azokat, akiknek mozgásszervi panaszaik vannak. Specialitásom a gerincferdülés kezelése, de várok felnőtt- és gyermekortopédiai, valamint traumatológiai panasszal küzdőket is. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Ilyen a jó iskolatáska

Az iskolatáska beszerzése az egyik legfontosabb és bizonyos szempontból legvitatottabb feladat a családokban, hiszen gyermek és szülő más szempontok alapján választana. Bármennyire nehéz azonban, a szülőnek kell magabiztosabbnak, és ha kell, erélyesnek lenni, hiszen gyermeke egészsége miatt nem mindegy, mit választanak. Az a legfontosabb, hogy az iskolatáska szimmetrikusan feküdjön a hátra, és a lapockától a medencelapát felső részéig érjen. Így elkerülhető, hogy a táska túl nagy legyen, illetve, hogy megterhelje a gyermek hátát. Sok idehaza kapható iskolatáska nem felel meg ezeknek a feltételeknek. Pedig ha belegondolunk, hogy egy 30-60 kiló közötti gyermeknek legtöbb esetben akár 10 kilót is kell vinnie minden nap a tanszerek, a tízórai, a technika vagy rajz-, illetve a tornafelszerelés miatt, így nem árt a táska önsúlyára is odafigyelni.

Több országban bevett, népszerű megoldás, hogy a gyerekek gurulós, húzható táskában viszik a holmijukat, de Magyarországon ez a lehetőség szinte ismeretlen a szülők körében. A felnőtteknek kell segíteni, hogy ne a gyermek gerincét terhelje meg a táska viselése, hiszen nekik egy majdnem 10 kilós táska olyan, mint amikor egy felnőtt 20 kg-mal próbál egyensúlyozni. Az ortopéd szakorvosként véleményem szerint – ahogy a repülőgépek esetében is a bőröndök súlyánál -, általános iskola alsó négy osztályában megmérni és maximálni kellene, mekkora súlyt cipelhet egy gyermek az iskolatáskájában. Azt tanácsolom, amit csak lehet, hagyjon bent a gyermek az intézményben.

Milyen panaszok alakulhatnak ki? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

  • 1
  • 2