Egészség

Ha ilyen ruhát választasz, nem fázol meg - Tanácsok őszi futáshoz

Egészségünk, fittségünk megőrzése minden évszakban fontos – ne hagyjuk hát, hogy az őszi időjárás megállítson bennünket! A futás szerelmeseinek sem kell lemondani kedvenc mozgásformájukról a kellemes nyári idő elmúltával.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Futás ősszel

Bár az őszi hónapokban általában kevesebb kedve van az embernek a szabadtéri sportokhoz, a mozgás ilyenkor is feltölt energiával és fantasztikus hatással van szervezetünkre. A sötét és a hideg, nyirkos idő miatt se mondjunk le róla, elég betartani pár elővigyázatossági szabályt.

Bemelegítés

A hideg időben izmaink merevebbek, lassabban melegednek be. A szokásos bemelegítés, ezért sokszor kevés, hűvösebb időben szánjunk rá több időt, és a gyakorlatokat még indulás előtt otthon, azaz szobahőmérsékleten végezzük el. Soha ne hagyjuk ki ezt a lépést, izmaink és ízületeink egészsége múlhat rajta!

Ruházat

Miután ellenőriztük az éppen aktuális kinti hőmérsékletet és időjárási viszonyokat, válasszunk ennek megfelelően öltözéket. A fő szempont mindig a RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS, azonban fontos a ruha anyaga is. A pamutruházat például beszívja a nedvességet, így a ruha „ránk hűl” a hidegben. Lélegző – azaz szellőzést biztosító –, a nedvességet elvezető és hőmegtartásra alkalmas anyagból készült futóruhákat érdemes viselni. Ne feledkezzünk meg a sapkáról sem, hideg időben a legtöbb hőt a fejünkön keresztül veszítjük! Ideális a ruházatunk akkor, ha a szabadba kilépve még éppen fázunk, de amint elkezdünk mozogni már kellemes a hőérzetünk.

De hogyan tudom elkerülni a megfázást? Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A különféle izgalmas ruhatrendek mellett idén természetesen a figyelemre méltó cipőkből sem lesz hiány.
Egészség
A magnéziumhiány sokakat érint, nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát és mielőbb tegyünk ellene.
Lifestyle
Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor a frissen sült, meleg kenyér illata járja át a házat. De tudtad, hogy van egy titkos összetevő, melynek köszönhetően nemcsak finom, de hihetetlenül puha is lesz...