Egészség

Pszichoszomatikus betegségek, avagy a lélek hatása a szervezetünkre

Mi is pontosan a test és a lélek, avagy az elme kapcsolata? Dr. James Gordon, a Test és Elme Központ alapítója szerint: „Az agy és a perifériás idegrendszer, az endokrin és immunrendszer, továbbá a szerveink, a testünk és az összes érzelmi reakciónk egy közös kémiai nyelvet beszél, és folyamatosan kommunikál is egymással.”

Ocskay Annamária - okleveles gyógytornász-fizioterapeuta

Válogatott kajakosként döntöttem el, hogy olyan hivatást választok magamnak, amellyel beteg vagy sérült embereknek segíthetek visszanyerni a mozgás örömét, illetve a sportoláshoz való visszatérést. Nagyon fontos számomra, hogy tudásomat folyamatosan bővítsem és a megszerzett tapasztalataimat használhassam a munkám során. Legtöbbször nyaki és deréktáji gerincfájdalommal, porckorong-problémával küzdő páciensek keresnek fel, akiknél a speciális tornával komoly eredményeket érünk el. Szívvel-lélekkel dolgozom, a gyógyítás a hivatásom, ezért fordulj hozzám bizalommal te is! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A negatív érzelmek fizikai tüneteket okoznak

Ez a szoros kapcsolat hol pozitívan, hol viszont negatívan hat a szervrendszerünkre. Gyógytornászként mindig a páciens egészét nézzük, és nem csak egy adott sérülést, vagy állapotot kell a közös munka során kezelnünk, hanem annak az érzelmi-lelki hátterét sem hagyjuk felgöngyölítetlenül. Sokszor a stresszes munka, vagy élethelyzet állhat a panasz kialakulása mögött. Ilyenkor nagy segítség lehet a probléma pontos felismerése és megfelelő kezelése. Ugyan ez igaz fordítva is; ha valamilyen nagyon pozitív élményben van részünk, akkor a korábbi panaszok, amik zavaróak voltak a mindennapokban, egy csapásra eltűnhetnek, bár jellemzően időlegesen, mert a fájdalomnak is mindig oka van.

Most viszont nézzük az árnyékos oldalt részletesebben. Ha hosszabb ideig vagyunk stressznek, szorongásnak, vagy bármilyen negatív érzelemnek kitéve, lassan, de biztosan fizikai tüneteket is okoz. Feszesebbek lesznek az elsődleges tartó izmok, ezek tartós spazmusa pedig renyhébb keringéshez vezethet. Ha pedig romlik az egyes testrészek vérellátása, az fájdalmat, egyéb belső szervi panaszokat, akár közvetetten nyaki gerincsérvet is okozhat. Ezért nem szabad félvállról venni ezt a területet.

Kérjünk segítséget! De kitől? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Az Oroszlán szerelmi élete meglepő fordulatot vehet. Napi horoszkóp!
Egészség
Rengeteg nőt érint ez a betegség Magyarországon, és tilos félvállról venni. A tünetek bizony egy bizonyos ráktípus előjelei is lehetnek.