Egészség

Mennyi idő alatt nyerem vissza az alakom? - Ezt kell tudni a szülés utáni sportról

A terhesség és a szülés ideje alatt, mely időszak közel egy év, a női szervezet rengeteg változáson megy át. A különböző fizikai változások mellett semmiképpen sem elhanyagolandóak a lelki, pszichés történések sem. A terhesség során a kismama 8-14 kg-ot is gyarapodhat, mely súlygyarapodás komolyabb ízületi, főleg alsó végtagi és gerinc eredetű problémákat válthat ki. Mindemellett pedig a várandósság komoly lelki megpróbáltatás az anyának, melyhez nagyban hozzá járulnak a hormonális változások, a növekvő túlsúly miatti kellemetlenségek vagy esetleges fájdalom, és a folyamatos aggodalom, hogy minden rendben menjen a 9 hónap alatt, a szüléskor és azután.

Volter Imola - gyógytornász-fizioterapeuta

Sportos múltam, illetve jelenem nagy szerepet játszott a pályaválasztásom során. Gyógytornászként fő érdeklődési területem a gerinc védelme, annak prevenciója és rehabilitációja, illetve az osteoporosis prevenciója felé orientálódik. Specialitásaim közé tartozik a mozgásszervi jógaterápia. Ezen felül sokat foglalkozom gerincferdülés kezelésével. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várok minden kedves érdeklődőt, aki szeretne tenni gerince és csontjai épsége érdekében, vagy megszabadulna a mindennapi mozgásszervi panaszitól! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Gyakran előfordul, hogy a korábban karcsú nők a várandósság ideje alatti súlygyarapodást katasztrófának élik meg, emiatt pedig az egész terhesség nyűg lehet számukra. Az önértékelés ez esetben jelentős zavart szenved, az énkép eltorzul és a közérzet egyre negatívabbá válik. Számukra a sport még inkább ajánlott, hiszen nyugtató hatással van a lelkükre, ha mindent megtesznek a csinos és egészséges alakjuk megőrzéséért.

Mikor kezdhetek el sportolni a szülést követően?

Fontos különbséget tenni azon nők között, akik korábban is aktívan sportoltak, vagy a terhesség ideje alatt kezdtek el sportolni, és azok között, akik csak a szülés után kezdenék el a sportos életet.

Azoknak a fitt anyáknak természetesen sokkal könnyebb dolguk van, akik mindig is sportoltak és a sportot a várandósság ideje alatt is folytatták. Náluk általában jelentősen kevesebb a súlygyarapodás a várandósság ideje alatt, a testük végig karban volt tartva, így esetükben komplexebb gyakorlatok végezhetőek. Ők gyakorlatilag nem is hagyták abba a sportot a 9 hónap alatt, csupán más, könnyebb gyakorlatokat alkalmaztak az idő előrehaladtával. Esetükben a szülést követően egy rövid idejű (kb. egy hetes) pihenés után akár már megkezdhetően a gyakorlatok.

Azon nők, akik csak a szülést követően kezdenének sportolni, nagyon fontos, hogy megfelelő sportot válasszanak és megfelelő külső segítséget vegyenek igénybe. Számukra fokozottan ajánlott a szakértői segítség kérése, de nekik sem kell hónapokat várni az aktív mozgás elkezdésére, elegendő lehet egy-két hét, maximum egy hónap. Természetesen ez teljesen személyfüggő, de nagy hatással van rá az is, hogy természetes vagy művi úton történt a szülés.

De milyen sportot válasszak? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Arról korábban már mi is beszámoltunk, hol érdemes elhelyezned a routert az otthonodban, ha a lehető leggyorsabb internetre vágysz, most azonban azt is eláruljuk, melyik az a három hely, ahová...
Sztárok
Ha rajongsz a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek fősodorbeli amerikai filmjeiért, akkor a kisujjadból kell kiráznod a megfejtést!
Sztárok
Szinte kötelező program volt a magyarok életében hétvégente a tévé elé ülni és Már megint Malcolmot nézni. Az egykor cuki kisfiú szívdöglesztő pasivá érett Frankie Muniz, aki meglepő karriert...