Egészség

Te is csinálod őket, pedig károsak - Ez a 2 gyakorlat tiltólistás!

Ez az írás azoknak szól, akik időt és energiát nem spórolva jóhiszeműen foglalkoznak magukkal, a testükkel, az egészségük érdekében.

Végh Nikola - gyógytornász, fizioterapeuta

A mozgás, a tánc és a sport gyermekkorom óta központi szerepet játszanak az életemben. Aktív, vidám, pörgős életvitel jellemző rám, amelyet a hivatásomnak köszönhetően az egészség, mint fő érték szempontjából is átlátok és gyakorlom is. A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben dolgozom, főként tartásjavítással, gerinc- és lábdeformitásokkal, derék-, csípő-, és térdfájdalommal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel és sportolókkal foglalkozom. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Nem mindegy, hogyan edzel

Mozogni, sportolni nagyon fontos. Azonban nem mindegy, hogyan tesszük! A fitnesz, a szabadidős sport, az élsport és sajnos még a testnevelés világában is számos olyan gyakorlat terjedt el, amelyek hosszabb távon többet ártanak testünknek, mint amennyit használnak neki. Ezek a divatos elemek általában azokat az izmokat erősítik, melyek felületesen helyezkednek el és „jól mutatnak” kidolgozva.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy rosszul csinálni minden gyakorlatot lehet, de ez orvosolható, a helyes kivitelezés megtanulható. A fő kérdés most inkább az, hogy melyek azok a gyakorlatok, melyek alapvetően ártalmasak a szervezetünk számára!

Felülés

Az iskolai testnevelés órákról jól ismert hasizomerősítő gyakorlat, a teljes felülés, melyből ráadásul minél rövidebb idő alatt, minél többet kellett végezni, nem tesz jót testünknek! Egyrészt hasizomerősítő gyakorlatként nem túl hatékony, hiszen nem hasizmainkat, hanem a csípőhorpasz (musculus iliopsoas) nevű izmot használjuk a mozgás kivitelezéséhez. Másrészt pedig ez az izom egyébként is rövidülésre, túlfeszülésre hajlamos, és az ülő életmód következtében sajnos ez a probléma általánosnak mondható. Ráadásul, az említett izom megrövidült helyzetben való rögzülése az ágyéki szakaszra is olyan negatív hatással van, aminek következtében a porckorongok folyadéktartalma csökken. Ez hosszabb távon fájdalomhoz, degeneratív (kopásos) elváltozásokhoz vezet, és gerincsérv predesztináló tényezője is lehet.

Hogyan ne erősítsük a hátizmokat? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
A RTL-en feltűnő zsűritagok nem tették zsebre, amit kaptak a színésztől. Szabó Győző anno szerepelt is a műsorban.
Lifestyle
Te elgondolkoztál már azon, hogy mik azok a dolgok, amik mindig megtalálhatóak a hűtődben és a konyhádban? A hollywoodi filmekben általában mindig látunk sört a hűtőben, de az nincs a magyarok...
Sztárok
Kevesen tudják, de bizony Jennifer Lawrence-nek két bátyja is van, akik gyakran megtréfálták gyerekkorában, ám ennek ellenére mindig is szoros kapcsolatuk volt a testvéreknek, és ez így van a mai...