Egyre több a szabadúszó, akinek elege van az alkalmazotti létből

Mit szólnál, ha bárhonnan dolgozhatnál, és nem kellene azon rágnod magad, hogy már megint eltelt egy nap a mókuskerékben, hol marad az önmegvalósítás? Amerikában például már minden 3. munkavállaló szabadúszó és ez a trend hazánkba is kezd bekúszni. Te kipróbálnád?

Szabadság, önállóság, de több felelősség

Egyre többen választják a bevételszerzés ezen szabad módját. Nem akarnak elköteleződni egy cég felé sem, ahol nem annyira becsülik őket, cseszegetik a főnökök, kibeszélik a kollégák, rugalmatlan a munkaidő, alig van idejük önmagukra vagy egyszerűen csak azzal akarnak foglalkozni, amit valóban szeretnek.

Hiszen ha belegondolsz, életünk harmadát munkával töltjük és egyre drágább a szabadidőnk. Ráadásul szabadúszóként ott dolgozol, ahol akarsz. Otthonról, kávézóból, egy mezőről, tengerpartról... Én is Balira készülök például, hogy onnan dolgozzam pár hetet, rám fér a környezet változás, inspirálódás. :)

Mik a hátrányai?

Hogy magadnak kell megteremtened a pénzt, a vevőket, partnereket, biztosítanod a munkákat. Illetve, hogy anyagilag bizonytalanabb a helyzet. Bár egyik munkahelyen sem lehetsz benne biztos, hogy vajon a következő hónapban nem rúgnak-e ki. Valamint többet fogsz dolgozni, csak nem mindegy, hogy min. Olyan munkán, amelyet te vállalsz be. És a munkaidő? Én azt szoktam mondani:

"Nekem olyan, mintha mindig péntek délután lenne a munkahelyemen... még szombaton is.":)

Ráadásul nem a főnök zsebében köt ki a munkád gyümölcsének nagy része... hanem az államéban, de ez már más kérdés.

Kevesen térnek vissza az alkalmazotti létbe

Tehát persze, vannak hátrányok, de ha nem bírod a kötöttséget és szeretnéd te beosztani az idődet, akkor hajrá. Vágj bele! Ha nem jön össze, még mindig visszamehetsz egy céghez. Bár csak nagyon kevesen térnek vissza az alkalmazotti létbe. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy pár év múlva a dolgozók több mint fele szabadúszó lesz, szóval gyertek, van hely és van igény! ;)

Ha részletesebben olvasnál az előnyökről/hátrányokról és a hazai szabadúszó helyzetről, kattints ide!

Oszd meg mással is!
Olvasd el az előző bejegyzést is!

Fotó:giphy.com; Leadfotó: samtyers.com

Oldalak