Megnyugtat és feltölt: ismerd meg a tánc jógáját, a Shakti Dance-t!

Magyarországon még épp csak most kezd elterjedni a jóga és a tánc e különös egyesülése, nem csoda, ha még nem hallottál róla. Írásomból most megismerheted!

Padma - kínai asztrológus, blogger

A kínai asztrológia apropóján kezdtem az írogatást, de igazából minden spirituális téma érdekel, mióta az eszemet tudom. Sok érték és érdekesség összegyűlt a tarsolyomban az évtizedek alatt, amit szíves-örömest osztok meg veletek blogomban, hátha rajtam kívül más is inspirációt merít belőlük.

„Meríts mindig hiteles forrásból”

Az intelmet betartva a Shakti Dance® (vagy Shakti Tánc) egyik hiteles hazai képviselőjéhez és szervezőjéhez, Laaj Prem Kaurhoz fordultam kérdéseimmel.
​Az első mindjárt az, mit jelent a „shakti”?

A Shakti szanszkrit kifejezés minden lény őseredeti mozgatóerejére utal. Megvilágosít bennünket és életerővel tölt fel. A szó maga azt jelenti: cselekvőképesség. Shakti a női archetípus: a minden élőről gondoskodó Istennő ősképe. A hindu mitológiában ő Shíva isten hitvese. Shíva a mozdulatlan tiszta tudat, Shakti istennő a dinamikus tudatosság: tudatosság a mozgásban. Shíva a táncos, és Shakti a tánc. Innen ered az elnevezés.

A tánc jógájaként emlegetik a Shakti Dance-t. Tehát van benne mindkettő, beszélj nekünk egy kicsit erről!

Magát a mozgássort a Yogi Bhajan féle kundalini jóga alapjaira helyezkedve Sara Avtar Kaur kundalini jógatanár és tréner fejlesztette ki 27 évvel ezelőtt, de más jógairányzatokat, keleti és nyugati táncstílusokat is tartalmaz ez a mozgás-, légzés- és meditációs rendszer. A Shakti Dance „a tánc jógája” – vagyis a tánc tudatos gyakorlása, amit áthat a jóga bölcsessége, ezért segíti a test, elme és érzelmek tudatosítását és megértését. Egységbe olvasztja a légzést, mozgást és a tiszta figyelmet, hogy ezáltal tágítsa a gyakorló tudatosságát.

Az egymásba áramló ászanák és különböző tánc stílusok egyedi és harmonikus ötvözetével a Shakti Dance úgy dolgozik az energiákkal, hogy az intuitív, szabad mozgás átélését segíti a misztikus, meditatív egység állapotán át. A tánc a mozgás, a létezés legtisztább kifejezése, amelyben felszabadulunk, és intim kapcsolatba kerülhetünk önmagunkkal. A jógával összekapcsolódva rendkívül erős testi és lelki harmonizáló folyamatot hoz létre.

Lapozz, hogy megtudd, hogyan zajlik egy Shakti Dance óra!

Fotó: Padma

Oldalak

Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...