Fény-szóró blog

A magyar hagyomány tele van igazi, modern bölcsességeket tartalmazó mondásokkal – ez pont nem az. Olvasd el, miért épp az egyik leghasznosabb időtöltés az, ha néha álmodozol a jövőről!

Te is azt hallod, mióta csak az eszedet tudod, hogy „ne légy lusta”, dolgozz, pörögj minél többet, akkor leszel hasznos és megbecsült tagja a társadalomnak? Költői kérdés volt. A válasz nyilvánvalóan igen, hiszen kiskorunktól mindannyiunkat erre kondicionáltak.

Nagyot fogsz csodálkozni, mert rájössz, hogy mindig is ott volt. Szeretnéd, ha a lelkedet mindig ez a szép és felemelő érzés töltené el, de alig van egy két óra, néhány nap, hónap – vagy év, ha a „szerencsésebbek” közé tartozol – amikor átélheted. Valóban ilyen kegyetlen lenne az élet veled?

Tudatos teremtés - mit jelent ez a fogalom? Tűzzünk ki célokat, és dolgozzunk értük keményen, vagy valami mást? Mit értenek ezalatt a motivációs trénerek és mit a spirituális tanítók?

Csak az elménk kényszere, hogy döntenünk kell két ellentétes állítás között: nem vagy-vagy, hanem is-is! Rászoktathatjuk magunkat a nyitottabb működésre is, ekkor csodálatos perspektívák nyílnak meg előttünk, sőt, kioldódnak az állítások közti feszültségek is.

Főleg a távol-keleti spiritualitásban, és az abból eredő nyugati értelmezésekben terjedt el az a tanítás, hogy az egód az ellenséged, és valamikor a lelki fejlődés útján végérvényesen szétoszlik, és megszűnsz én-ként létezni. Sokan vannak azonban, akikben ellenérzést kelt ez a megközelítés. Az ellenérzésre pedig mindig oda kell figyelni.

Egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy a gyermekek is használhassák a meditációs technikákat, amely segít nekik pihenni, stresszmentessé válni, és megtanulhatják általa, hogyan csatlakozhatnak a nyugalmuk belső forrásához.

Az emberiség vallásai úgy tanítják, hogy az Önvaló felfedezése – avagy a megvilágosodás – számunkra, földi halandóknak szinte elérhetetlen végcél, amely beteljesíti az emberi létezést. Jól érezhető az ellentmondás ebben a kijelentésben, ami miatt a legtöbben gondolni sem merünk rá, hogy velünk is megeshet az, hogy elérjük ezt a tudatállapotot.

Oldalak