A profi séfek ezekhez az ételekhez használják a majoránnát, ami a magyar konyha alapfűszere lett

A magyar konyhában a só, bors, és a fűszerpaprika mellett rengetegen használnak majoránnát. De milyen ételekhez illik igazán?
Akad olyan, aki a pörköltbe is tesz bele kicsit
A fűszernövények világa mindig is különleges helyet foglalt el az emberiség történetében. Nem csupán az ételek ízének fokozására szolgálnak, hanem gyakran gyógyító hatásuk is van, kulturális jelentőségük pedig évszázadokon átível. A majoránna, ez a lágy, édeskés illatú növény, már a magyar konyhák elengedhetetlen kelléke.
A majoránna (Origanum majorana) eredete a Földközi-tenger keleti partvidékére vezethető vissza, ahol már az ókorban is ismerték és nagy becsben tartották. A görögök és rómaiak nemcsak fűszerként, hanem szimbolikus növényként is használták: Aphrodité, a szerelem istennője nevéhez kötötték, és úgy tartották, hogy a majoránna boldogságot hoz az emberek életébe. A menyasszonyok koszorúként viselték, hogy bőséges gyermekáldásban részesüljenek, míg a rómaiak illatos fürdővízbe keverték, hogy fokozzák a testi-lelki jólétet.
A középkorban a kolostorkertekben termesztették, és gyógyító hatásai miatt a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. Innen terjedt el Európa-szerte, és vált a konyhák egyik legkedveltebb fűszernövényévé.
A magyar konyhában a majoránna szinte nélkülözhetetlen. De mihez használjuk, és hogyan fűszereznek vele a profi séfek, azt a galériánkban megmutatjuk!






























