Egészség

Kötelező vitaminok és ásványi anyagok 40 felett – Ennyi az előírt napi adag

Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabbak!

1. B12-vitamin

Ha betöltöttük a 40. életévünket, ajánlatos gondoskodni a B12 nagy mennyiségű beviteléről, hiszen ez a vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez és az agy működésének karbantartásához. Míg a gyerekek és a fiatalok elegendő B12-höz jutnak a különböző élelmiszereken (csirke, hal, tojás, tejtermék) keresztül, 50 körül már nem szívódik fel olyan könnyen, hiszen ilyenkor kevesebb a gyomorsav, mint egyébként. B12-vitamin hiányában károsodhat a vérrendszer, illetve a gyomor-és bélrendszer is. Az ajánlott napi mennyiség 1,5 mikrogramm.

2. Kalcium

A kalcium hozzájárul a csontok egészségéhez, amik a kor előrehaladtával egyre törékenyebbek és gyengébbek, így beláthatjuk, hogy 40 felett kötelező a kalcium szedése. Fontos tudni, hogy ha a szervezet nem kap elég kalciumot, akkor a csontokból szerzi meg a szükséges mennyiséget, tovább gyengítve az egyébként sem virágkorát érő „szerkezetet”. Ez az ásványi anyag egyébként hozzájárul még az izmok, az idegek és a szív helyes működéséhez. 40 és 50 év között napi 1000 mg, 50 után pedig 1200 mg-ra van szükségünk belőle.

3. D-vitamin

A D-vitamin fontosságát többször is hangsúlyoztuk már és kiemeltük, hogy hiányában Parkinson-kór és különböző daganattípusok is kialakulhatnak. 40 felett különösen fontos a pótlása, mivel segít enyhíteni a korral járó kellemetlen változásokat. Megfelelő D-vitaminszint mellett kevesebb eséllyel alakul ki cukor-és szívbetegség, szklerózis multiplex és mellrák – ezen kórok mindegyikének egyre nagyobb a kockázata a kor előrehaladtával. Az is lényeges, hogy a D-vitamin segít a kalcium felszívódásában. A javasolt napi D-vitamin-mennyiség 1000-4000 N.E. (nemzetköz egység), ez a vitamin a napfény mellett megtalálható a különféle magvakban és a halban is.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A sírás egy természetes biológiai folyamat, amely segít kifejezni és feldolgozni az érzelmeket. De gondoltál már arra, vajon milyen hatással lehetnek a könnycseppek bőrödre nézve?
Lifestyle
A pizza az az étel, ami a világ minden táján hódít, és kevés olyan ember van, aki ne fogyasztaná szívesen – sajnos azonban mivel nem kedvez túlzottan a diétának, a legtöbb fogyókúrázó kiiktatja az...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.