Az én titkos receptem: Mézes-narancsos csirkecomb és hamis krumplipüré

Ez egy kínai csirke, mézes-ragadós, kicsit csípős, sok kesudióval, szóval pont olyan, amilyet a kínai éttermekben megszoktunk, csak most otthon könnyedén el tudjuk készíteni. A köret pedig: titkos burgonyapüré. Hogy miért is titkos?! Azért mert ha azt írnám, hogy fokhagymás-tejes-karfiolpüré, akkor sokan meglepődnének... Pedig úgy, ahogy van ez a karfiolpüré, nemcsak hogy egészséges, hanem ebben az ízkavalkádban sokkal izgalmasabb köretötlet, mint a hagyományos burgonyapüré. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Mézes-narancsos csirkecombok kesudióval és titkos burgonyapürével
Mennyiség: 3 fő
Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 1 óra 15 perc
Hozzávalók:
- 6 db egész csirkecomb, félbe vágva
- 50 g pörkölt kesudió
- 3 db sárgarépa, félbe vágva, majd keresztbe elvágni mindegyiket
- 2 db vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 ek. olíva olaj
- só, bors ízlés szerint
Máz:
- 1 ek. fehérbor ecet
- 1 ek. Tabasco szósz
- 100 g méz
- 1 narancs reszelt héja, facsart leve
- 1 ek. gyömbér reszelve
- 1 db. zöldcitrom reszelt héja, facsart leve
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 2 ek. vágott koriander levél
Karfiol püré:
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 nagy (óriás) fej karfiol rózsákra szedve
- 60 ml meleg mandulatej
- 2 ek. vaj
- só, bors ízlés szerint
- 60 g parmezán sajt
Díszítéshez:
- 5 szál koriander, levele
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Tegyük bele egy tepsibe a csirkecombokat, a sárgarépát és hagymát, majd forgassuk össze az olajjal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és süssük 30 percig.
Ez idő alatt készítsük el a karfiolpürét. Melegítsük a sütőt 230 fokra. Tegyük a pucolt fokhagymagerezdeket egy hőtartó edénybe, locsoljunk rá egy kis olívaolajat. Fedjük le és süssük 15 percig.
Közben tegyük a karfiolrózsákat egy serpenyőbe kb. 1 cm vízbe, fedjük le és pároljuk 10 percig. Szűrjük le róla az összes vizet és tegyük bele a turmixgépbe.
A fokhagymagerezdeket is tegyük az aprítógépbe a mandulatejjel, vajjal, sóval, borssal együtt. Turmixoljuk össze, amíg lágy és könnyed lesz a püré.
Időközben keverjük össze a csirkés máz hozzávalóit. A félkész csirkét és a zöldségeket locsoljuk meg az ízesített lével, majd süssük további 20 percig.
Szórjuk rá a kesudiót, locsoljuk meg a tepsi alján lévő lével a csirkét és a zöldségeket is megint, majd tegyük vissza a sütőbe ismételten 20 percre. Ha szeretnénk, hogy a csirke jobban piruljon meg, akkor 5-10 percre tegyük még vissza a sütőbe, 200 fokon.
Tipp: Tálaláskor koriander levelekkel díszítsük.
Megjegyzés: Túlságosan ne turmixoljuk össze a hozzávalókat, mert akkor inkább egy ragacsos masszát kapunk. (Nézzük mindig és kóstolgassuk). A parmezánt a végén adjuk hozzá és akkor a pürében egy textúrát is kapunk a sajt által.





























