Egészség

Egy meglepő szuperétel, amiről senki nem beszél – Rengeteg előnye van a csicseriborsónak

Ha megkérnek, hogy mondj egy szuperételt, akkor nem biztos, hogy a csicseriborsó fog először eszedbe jutni. Pedig az egyik legegészségesebb finomságról van szó, el is mondjuk, hogy miért!

Csoda Kis-Ázsiából

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik, ám Magyarországon csak szórványosan lelhető fel: vetésterülete nem számottevő, és jelentősen csökkent a 2000-es évet követően.

Hogy miért hivatkoznak rá szuperételként? Nos, több ok miatt. Az egyik, hogy elképesztő módon erősíti a szívet, így a kardiológusok csak ajánlani tudják. A csicseriborsóban rengeteg rost van, így rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk a vérnyomásunkat; ezenkívül segíti a koleszterin kiürülését a szervezetből, amivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A legtöbbet egy 1968-as vizsgálatra hivatkoznak a szakemberek: itt 30 férfit figyeltek meg. A kutatók összeállítottak nekik egy olyan étrendet, ami kalóriára pontosan megegyezett az összes alanynál. Először csak kevés zsírt építettek be a diétába, így a férfiak koleszterinszintje alacsony maradt, ám ahogy növelni kezdték a zsírok, például a vaj mennyiségét, azonnal megugrott a szint. Utolsó lépésként a kutatók csicseriborsót adtak a férfiak étrendjéhez, a koleszterinszint pedig láss csodát, újból normális lett.

Hogy milyen előnyei vannak még a csicseriborsónak? A következő oldalon kiderül!

Fotó: food.ndtv.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.
Lifestyle