Egészség

Gyógyító erejű magvakkal az egészségért!

Az olajos magvaknak egyre több hívük van a tudatosan táplálkozó emberek között, ez nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban is nagy szerepük van a magoknak. Ám hiába lehet sok pozitív dolgot hallani az olajos magvakról, többen elfordulnak tőle magas kalória- és zsírtartalmuk miatt. Valóban károsak?

Az olajos magvak fogyasztása természetesen nem káros, sőt rendkívül egészséges, ha a megfelelő mennyiséget fogyasztjuk belőlük. Átlagosan napi 4-5 dekagramm a megfelelő mennyiség.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Jó hatást érhetsz el, ha minden nap másféle magokat fogyasztasz, de ne aggódj ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülsz egy kis tányérka szezámmag elé és kanalazgatod, nyugodtan használd őket sütés-főzés során is. A húsos ételeknél teljesen új íz hatást érhetsz el, ha hozzá keversz némi magot a fogásokhoz, például a panírba egy kis szezámmagot, lenmagot vagy darált diót tehetsz. A salátáknak, müzliknek, turmixoknak szintén tökéletes kísérője lehet egy-két csipetnyi olajos mag.
Nassolnivalóként is tökéletesen helyt állnak, ilyenkor érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani a hozzávalókat, így különleges zamatot kapnak.

Az olajos magvak zsírtartalma elég magas, például a tökmag 45-55 százaléka zsír, de ezektől a zsíroktól nem kell tartani, mert főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Ezek a zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, fokozzák a zsíranyagcserét, valamint segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A zsírok mellett rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak.

Íme, néhány gyógyhatású mag:

Tökmag:

  • - magas E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - linolsavtartalma miatt hasznos a prosztata- és hólyagbetegségek megelőzésénél
  • - mérsékli a vérzsírszintet
  • - vértisztító hatása van

Szezámmag:

  • - csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét
  • - élelmirostjai gátolják a székrekedést
  • - magas kalciumtartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzőséhez
  • - E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
  • - magas foszforsav-, lecitin-, és E-vitamin tartalma van

Lenmag:

  • - a székrekedés és a gyulladásos bélbetegségek ellenszere
  • Fenyőmag:
  • - kálium és magnézium tartalma vérnyomáscsökkentőként hat
  • - fitoszterol tartalma segíti a koleszterin csökkenését
  • - E-vitamint tartalmaz

Napraforgómag:

  • - magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulás kialakulását
  • - magas rosttartalma segíti az emésztést
  • - káliumban és magnéziumban gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez
  • - magas az E- és B1-vitamin tartalma

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Növényeink elrendezése nemcsak kreatív játék, hanem otthonunk hangulatát is teljesen új szintre emelheti.
Lifestyle
Rendszeresen részét képezi az étrendednek a görög joghurt? Akkor érdemes tovább olvasnod, ugyanis megtudhatod, milyen hatással van a szervezetedre, ha sűrűn fogyasztod.
Sztárok
Fejes Tamás rögtön 70 ezer forinttal kezdett a Kincsvadászokban, pedig azt se tudta, mi van a lepel alatt.
Sztárok
Vasárnap este kiderült, ki nyerte a Sztárban Sztár All Stars második évadát – A döntőben került sor az év televíziós bejelentésére is!
Lifestyle
A fogyókúrák világa tele van hangzatos ígéretekkel, mégis ritka az, ami valóban működik – most azonban felbukkant egy olyan összetevő, amelyet egyre többen kevernek a reggeli kávéjukba, és döbbenetes...
Lifestyle
Épp úgy indult ez a nap, mint oly sok hasonló, amelyiken esküvőt tartanak.