Így ver át a tested, amikor repülés közben eszel: Nem az étellel van a baj

Miért van más íze az ebédnek a felhők között, mint odalent? Lehet, hogy nem az étel hibája, ha nem nyerte el a tetszésed a fedélzeten.
Nem a szakács a hibás
A fedélzeti ételek hosszú ideje vegyes reakciókat váltanak ki az utazókból – és valljuk be, nem teljesen alaptalanul. Ha valaha utaztál repülővel, valószínűleg te is találkoztál már azzal a fakó, kissé gumis állagú tésztával vagy a nehezen beazonosítható húsos fogással, amit alufóliás tálkában tettek eléd. Még ha nem is a légitársaság menüjéből választottál, hanem saját nassolnivalóval készültél, valószínűleg azt is tapasztaltad, hogy 10 ezer méter magasan valahogy minden étel más.
De miért van ez így? Mi történik az ízérzékelésünkkel a levegőben? A válasz meglepő módon nem (csak) az ételek minőségében rejlik. A magasság, a kabinnyomás, a száraz levegő és még a zajszint is befolyásolja azt, hogyan érzékeljük az ízeket. Galériánkban utánajárunk, hogyan változik meg érzékszerveink működése a repülés során, és miért lesz még a legfinomabb falat is kevésbé élvezetes odafent.
Kattints a galériára!