Utazás

Nem titkolózik tovább a NASA: ennyi az esélye, hogy a legrettegettebb aszteroida eltalálja a Földet

Az amerikai űrhivatal korrigálta önmagát: vadonatúj számítással álltak elő, hogy megbecsüljék, mennyi az esélye, hogy a félelmetes Bennu aszteroida a bolygónknak ütközzön.

Megállíthatatlanul száguld felénk

Már egy korább cikkünkben is megírtuk, hogy megállíthatatlanul halad a Föld irányába a szakemberek által Bennu névre keresztelt kisbolygó, s a következő évtizedekben nyugtalanítóan közel kerülhet a kék bolygóhoz. Ugyan annak az esélye jelen pillanatban rendkívül kicsi, hogy a Földnek csapódna, ha mégis eltalálna minket, az katasztrofális következményeket vonna maga után. Ahogy annak idején beszámoltunk róla, a Kínai Űrtudományi Központ kutatói nemrégiben összedugták a fejüket, s publikáltak egy érdekes tanulmányt, melyben körvonalazzák saját tervüket arra vonatkozólag, hogyan lehetne eltéríteni a Föld felé száguldó kisbolygót.

A tudósok nem akarják felrobbantani a Bennu-t, hiszen ha a grandiózus égitest több kisebb darabkára szakadna, azzal a probléma nem oldódna meg, és még mindig potenciális fenyegetést jelentene ránk nézve. A szakértők szerint sokkal célravezetőbb volna, ha a Bennu-t néhány rakéta egyidejű bevetésével egyszerűen "eltolnák" a világűrben. Úgy számítják, ehhez mindösszesen 23 Csang-cseng 5 rakéta szükségeltetne. A támadóeszközök 9000 kilométerrel taszítanák odébb a Bennu-t. Természetesen a kisbolygó eltérítésének ötlete a NASA-t is foglalkoztatja. Ők a HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response) nevű koncepcióval rukkolnának elő, melynek lényege, hogy egy apróbb űreszköz kisebb lökésekkel taszítaná odébb az égitestet. A NASA úgy saccolja, 34-53 ütközésre lenne szükség ahhoz, hogy a misszió sikerrel záruljon. Az amerikai űrhivatal szerint a műveletet a Bennu esetleges becsapódása előtt 10 évvel kellene végrehajtani.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Egy filmbemutató ünnepélyes esemény: ha hivatalosak vagyunk egy ilyen "ceremóniára", nem árt szem előtt tartanunk a dress code-t. Ez azonban néha még az igazi hollywoodi nagyágyúknak is nehezükre...
Sztárok
Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge egyre jobban hasonlít édesanyjára, még az is meglehet, hogy az utcán testvéreknek nézik a dögös édesanyát és gyönyörű lányát.
Lifestyle
A csoki már nem menő, idén a húsvéti nyuszi gyerekkönyvet is hoz!